kina
Shutterstock
kina

Shutterstock

kina, Foto: Shutterstock

Festival će biti održan od 21. do 30. jula, a za tih deset dana, pored brojnih svetskih organizacija za zaštitu životinja koje godinama pokušavaju da izdejstvuju zabranu tog događaja, ovog puta digle su se i kineske organizacije, apelujući i podsećajući da je s jedne takve pijace, u Vuhanu, na kojoj se prodaje meso životinja sumnjivog porekla, i krenula pandemija koronavirusa.

Vlasti su u nekoliko navrata pokušavale da donesu zakone kojima bi se zabranila trgovina divljim životinjama i zaštitili kućni ljubimci, ali do sada se u tome nije daleko odmaklo.

Festival psećeg mesa u Julinu, kako izveštavaju svetski mediji, izgleda kao kulisa horor-filma. Psi čekaju u kavezima, u kojima su često natrpani u tolikom broju da ne mogu ni da se pomere, kako bi ih posetioci odmerili i odlučili kog bi voleli da pojedu. Sledi ubijanje životinje, njeno dranje, a potom čišćenje i priprema jela od psećeg mesa.

- Nadam se da će se Julin promeniti, ne samo zbog životinja već i zbog zdravlja i sigurnosti ljudi. Dopuštanje masovnih okupljanja kako bi se trgovalo psećim mesom i ono konzumiralo na prepunim tržnicama i u restoranima predstavlja značajan rizik za javno zdravlje - rekao je Piter Li iz organizacije „Hjuman sosajeti internešenel“.

Ipak, da se stvari u Kini po tom pitanju menjaju, pokazao je grad Šenzen, u kojem je u aprilu zabranjeno konzumiranje pasa. Peticiju protiv održavanja ovog festivala potpisalo je više od 300.000 ljudi, a sve više mladih Kineza protivi se konzumiranju psećeg i mačjeg mesa.
Inače, pseće meso je u Kini počelo da se jede pre 4.000 godina, kada se verovalo da ono pomaže u snižavanju telesne temperature tokom letnjih meseci.

U međuvremenu, dok se ova tradicija ne iskoreni, svake godine će samo na ovom festival stradati po 10.000 pasa, ne računajući druge događaje ove vrste.

Pročitajte još:

 

Komentari (1)

vlada

24.06.2020 07:47

Znači, najebasmo opet na jesen,