U kineskom gradu Julinu uskoro se održava tradicionalni festival psećeg mesa

Alo.rs / E. A. | Razbibriga 2020-06-23 22:05:34 2020-06-23 22:05:34

Pandemija koronavirusa, koja je krenula s pijace u kineskom gradu Vuhanu, očigledno nije bila dovoljno upozorenje ljubiteljima tamošnje kuhinje koji preferiraju jela od kojih se ostatku sveta prevrće želudac.

Shutterstock

Festival će biti održan od 21. do 30. jula, a za tih deset dana, pored brojnih svetskih organizacija za zaštitu životinja koje godinama pokušavaju da izdejstvuju zabranu tog događaja, ovog puta digle su se i kineske organizacije, apelujući i podsećajući da je s jedne takve pijace, u Vuhanu, na kojoj se prodaje meso životinja sumnjivog porekla, i krenula pandemija koronavirusa.

Vlasti su u nekoliko navrata pokušavale da donesu zakone kojima bi se zabranila trgovina divljim životinjama i zaštitili kućni ljubimci, ali do sada se u tome nije daleko odmaklo.

Festival psećeg mesa u Julinu, kako izveštavaju svetski mediji, izgleda kao kulisa horor-filma. Psi čekaju u kavezima, u kojima su često natrpani u tolikom broju da ne mogu ni da se pomere, kako bi ih posetioci odmerili i odlučili kog bi voleli da pojedu. Sledi ubijanje životinje, njeno dranje, a potom čišćenje i priprema jela od psećeg mesa.

- Nadam se da će se Julin promeniti, ne samo zbog životinja već i zbog zdravlja i sigurnosti ljudi. Dopuštanje masovnih okupljanja kako bi se trgovalo psećim mesom i ono konzumiralo na prepunim tržnicama i u restoranima predstavlja značajan rizik za javno zdravlje - rekao je Piter Li iz organizacije „Hjuman sosajeti internešenel“.

Ipak, da se stvari u Kini po tom pitanju menjaju, pokazao je grad Šenzen, u kojem je u aprilu zabranjeno konzumiranje pasa. Peticiju protiv održavanja ovog festivala potpisalo je više od 300.000 ljudi, a sve više mladih Kineza protivi se konzumiranju psećeg i mačjeg mesa.
Inače, pseće meso je u Kini počelo da se jede pre 4.000 godina, kada se verovalo da ono pomaže u snižavanju telesne temperature tokom letnjih meseci.

U međuvremenu, dok se ova tradicija ne iskoreni, svake godine će samo na ovom festival stradati po 10.000 pasa, ne računajući druge događaje ove vrste.

Pročitajte još:

 

Expand player
Pogledajte više