smrt, bolnica, lekar, doktori
Shutterstock, ilustracija
smrt, bolnica, lekar, doktori

Shutterstock, ilustracija

smrt, bolnica, lekar, doktori, Foto: Shutterstock, ilustracija

Oko 3.800 njih je umrlo, što je u proseku nešto više od 10 osoba dnevno, prenosi CBS i dodaje da je suicid deveti vodeći uzrok smrti u Kanadi.

Novi podaci pokazuju da su devojčice i žene u uzrastu od 10 do 24 godine tri puta vise sklone samopovređivanju od muškaraca u istoj starosnoj dobi.

Stope smrtnosti od samoubistava bile su najviše kod muškaraca sa 45 i više godina.

Istraživanje je pokazalo i da dvostruko više pokušaja samoubistava ima među ljudima sa nizim primanjima, u poređenju sa onima koji žive sa najvišim primanjima.

Iako se brojke malo razlikuju u poređenju sa prethodne dve decenije, stručnjaci za mentalno zdravlje strahuju da će taj broj verovatno porasti jer se Kanađani suočavaju sa efektima COVID-19, što je pokrenulo pojačanu anksioznost zbog zdravstvenih rizika, dugotrajnog zatvaranja i finansijske nesigurnosti.

Izvršna direktorka Kanadskog udruženja za mentalno zdravlje Margaret Iton strahuje da će se broj samoubistava povećavati tokom pandemija COVID-19.

"Zaista postoji zabrinutost jer kako se fizički zdravstveni problemi izazvani COVID-19 nastavljaju, videćemo i pandemiju mentalnog zdravlja".

"Nećemo imati celu sliku još neko vreme, ali naše iskustvo nam govori da će uticaji na mentalno zdravlje biti značajni", rekla je ona.