Paraziti
Privatna arhiva
Paraziti

Privatna arhiva

Paraziti, Foto: Privatna arhiva

Osamnaestogodišnji pacijent, koji je došao u Hitnu pomoć sa otokom iznad desnog oka, imao je takozvane grand mal napade, što je vrsta epilepsije i izaziva kočenje mišića i gubitak svesti.

PROČITAJ JOŠ:

Roditelji tinejdžera rekli su da je njihov sin nedelju dana patio od bolova u desnoj preponi, a pregledom je otkrivena osetljivost desnog testisa. Nakon što su snimili mladića magnetnom rezonancom, uvideli su da ima ciste u cerebralnom korteksu i zadnjem delu mozga, uključujući mali mozak.

Ispostavilo se da tinejdžer ima parazitsko oboljenje mozga zvano neurocisticerkoza, koje se razvija kad osoba proguta jaja pantljičare koja su preneta izmetom osobe koja ima pantljičaru u crevima. Larve po izlasku iz jajašaca ulaze u tkivo mišića i mozga, gde se potom stvaraju ciste.

PREPORUČUJEMO:

Lekari su takođe pronašli ciste u mladićevom desnom oku i desnom testisu, a zbog njihove brojnosti i lokacija odlučili su da ga neće tretirati antiparazitskim lekovima, jer oni mogu da pogoršaju krvarenje u mozgu i upale, te dovesti do gubitka vida. Umesto toga, dali su mu antiupalni lek “deksametazon” i lekove protiv epilepsije.

Dve nedelje kasnije, međutim, tinejdžer je umro.

Cisticerkozne infekcije mogu se pokupiti širom sveta, uključujući zapadne zemlje, mada se uglavnom javljaju u ruralnim delovima.

Simptomi variraju od cisti, kvržica ispod kože, do konfuzije, a mogu se javiti mesecima ili godinama od infekcije, kad cista krene da odumire i stvara otoke. Oboleli ne mogu zaraziti druge osobe. Samo oni koji imaju pantljičaru u crevima mogu raširiti potencijalno opasna jajašca u uslovima slabe higijene.