DOKTORI ZANEMELI OD ŠOKA Srbin u bolovima došao u bolnicu: Zamalo su pali u nesvest kad su videli šta mu se nalazi u stomaku!

Doktori ističu da je posebno interesantno koliko je organizam prilagodljiv.

Bolnica
Bolnica, Foto: Tanjug/ Dušan Aničić

Kašike, viljuške, noževi, igle i delovi mobilnih telefona samo su neki od predmeta koje su tokom poslednjih godina pacijenti gutali, a lekari beogradskih klinika uspevali da im odstrane iz želuca i spasu im živote.

Načelnik Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju VMA pukovnik prof. dr Radoje Doder rekao je da su u praksi lekari ove klinike vadili iz stomaka najraznovrsnije predmete - od kašika, viljušaka, igala, baterija za mobilne telefone, delova fiksnih ortodontskih aparata pa sve do olovaka.

SVI GLEDALI SAMO U NJU Fotografija iz beogradskog autobusa napravila pometnju! Doterana gospođa sela, a u ruci... Nisu verovali šta vide! (FOTO)

KAKVA GLUPOST, GDE MU JE BILA PAMET?! Hteo po svaku cenu da spreči širenje opake bolesti na svom penisu, a onda mu se dogodila jeziva gadost!

Za poslednji bizaran slučaj saznalo se 1. septembra. Naime, jedna osoba je u Urgentni centar došla žaleći se na bolove u stomaku, tvrdeći da je progutala "nešto metalno". Međutim, kada su je lekari snimili, a zatim obavili operacioni zahvat, imali su šta da vide. Naime, iz pacijenta su izvučene tri metalne kašike, još šest plastičnih, kao i jedna četkica za zube!

Ipak, to je samo jedna u nizu bizarnih, ali i izuzetno opasnih situacija kada su ljudi rizikovali život.

KAKVA GLUPOST, GDE MU JE BILA PAMET?! Hteo po svaku cenu da spreči širenje opake bolesti na svom penisu, a onda mu se dogodila jeziva gadost!

ODGLEDAĆETE GA VIŠE PUTA! Ovo je najprljaviji pornić ikada! (VIDEO)

Nedavno je zabeležen i slučaj da je mladić progutao 13 hemijskih olovaka i ogromnu najlon kesu nakon čega je operisan, takođe u Urgentnom centru.

- Jedan od najčudnijih slučajeva je lopta od dlaka izvađena iz želuca. Bila je prečnika 12 do 13 centimetara. Ipak, najčešći su, ipak, slučajevi najmlađih pacijenata, budući da deca često gutaju manje delove igračaka, uglavnom veličine dva do tri milimetra ili novčiće - rekao je prof. Doder.

Bolnica
Bolnica, Foto: Tanjug/ Dušan Mamula

U takvim slučajevima se, dodaje, postavlja pitanje da li je rizično vaditi te predmete endoskopskim putem jer ova vrsta pacijenata u najvećem broju slučajeva nije životno ugrožena.

- Tada je važna procena lekarskog tima da li je u interesu da se to strano telo izvadi - kaže doktor.

Ali, vratimo se na odrasle. Tridesetogodišnji mladić iz Beograda šokirao je lekare Urgentnog centra , ali su uspeli da mu izvuku iz organizma čelični kuhinjski nož dugačak čak 36 centimetara!

Prof. dr Tomislav Ranđelović objasnio je da je nož u stomaku mladića stajao od petka do noći između ponedeljka i utorka, kada je na ivici smrti stigao u Urgentni.

TINEJDŽERKI RAZNETO POLA LICA! Htela sa drugaricom da napravi selfi, a onda je puška opalila! Nos, oko...jeziv prizor, sve je curilo! (FOTO)

ZAJEČARAC STO POSTO SIGURAN! Stao da fotografiše blještavo sunce, a kada je pregledao snimak, jeza mu je prostrujala kroz telo! (VIDEO)

- Pacijent je u trenutku duševne krize sam sebi ugurao nož kroz usta. Roditelji su ga sa ogromnim tegobama doveli kod nas. Imao je temperaturu, natekao jednjak i vrat. Bio je pred smrću - ispričao je prof. dr Ranđelović.

Kako je rekao, nikada ranije nije imao ovakav slučaj, iako je, kaže "vadio razne predmete koje su progutali ljudi".

- Nismo mogli da garantujemo da će pacijent preživeti zbog dužine noža i oštrice. Išli smo kroz trbuh i vrat, i kroz zdrav deo jednjaka na vratu uspeli da izvučemo nož - kaže dr Ranđelović.

Bolnica
Bolnica, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

- I ranije je gutao žice i žilete, a tog puta progutao je čak sedam predmeta. Bilo je tu nekoliko kašika, metalnih i plastičnih, zatim baterija, četkica, hemijska olovka. Predmeti su se zadržali u dvanaestopalačnom crevu. Nedelju dana je bio kod nas pošto nismo mogli sve odjednom da izvadimo. Iz tri pokušaja uspeli smo da odstranimo predmete i spasemo mu život - priča doktor Ranđelović.

Doktori ističu da je posebno interesantno koliko je organizam prilagodljiv i kako najčešće nađe način da progutani predmet prođe kroz čitav gastrointestinalni trakt, a da ga ne ošteti, iako se može očekivati da ostane negde u tkivu. Takav je slučaj je recimo sa gutanjem igle.

KRENULI U VOŽNJU AUTOMOBILOM Muškarac rekao da želi da napravi porodični "selfi", a onda je iz gepeka izvirilo nešto zbog čega su svi počeli da vrište! (VIDEO)

ŽIVI KAO BUBREG U LOJU I IMA MILIONE FANOVA! Devojčica sa najpoznatijeg mema na internetu je porasla! Pogledajte kako danas izgleda i čime se bavi! (FOTO)

- Dok se strano telo nalazi u gornjem traktu, pre svega u želucu, endoskopska dijagnostika rešava sve probleme. Međutim kada je strani predmet u crevima, pacijent mora da bude pod konstantnim medicinskim nadzorom kako bi bilo utvrđeno da li će predmet proći prelaz tankog u debelo crevo, a onda se dalje očekuje spontana eliminacija - navodi prof. Doder.

Profesor Doder sa VMA svojevremeno je istakao da se dijagnostika stranih tela koja u sebi imaju metal lakše može sprovesti rendgenološkim putem, a dijagnostika ostalih predmeta kada odu iz želuca prosto je nemoguća. Tada su najvažniji rezultati kliničke slike pacijenta i da li oni ukazuju na neke komplikacije.

Gole fotografije Marije (39) zaprepastile su celu zemlju, a sad su isplivale jezive tvrdnje o prostituciji! Plaćali joj 600 evra za s*ks?! (FOTO)

AUTOR: Srpski telegraf/ Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 04.09.2019. 08:38 Visoki savet sudstva razrešio Mariju Janićijević jer je ponašanjem i golišavim fotografijama na društvenim mrežama prekršila Zakon o sudijama i etički kodeks. Marija Janićijević, Foto: Privatna arhiva * Sudija vranjskog Osnovnog suda Marija Janićijević (39) razrešena je funkcije * Janićijević je poznata srpskoj javnosti jer se u leto 2018.

- Ako se proceni da strano telo može proći pilorus (krajnji deo želuca ispred dvanaestopalačnog creva) do tankog creva, drugo mesto potencijalnog zaglavljivanja je prelazak tankog creva u debelo - bauhinijeva valvula. U slučaju da je procenjeno da strano telo može da prođe i taj rizični deo gastrointestinalnog trakta, pacijent ga može spontano eliminisati - ističe prof. Doder.

Bonus video

Neverovatno parkiranje u centru Beograda!

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi