Aronija u Topoli
RINA
Aronija u Topoli

RINA

Aronija u Topoli, Foto: RINA

„U početku se cena kretala oko 400 dinara i bila je više nego dobra, međutim, iz godine u godinu se smanjivala i sada smo došli do nekih 100 dinara, a nemamo kome ni da je prodamo. Zadnjih par godina su izuzetno teške za ovo voće,potražnja je jako mala", rekao je Bojan za RINU.

Ovo lekovito voće sada bere samo po porudzbini i prodaje na kilogram.

„Ljudi zovu, uglavnom su to manje količine do 100 kilograma, mi porodično naberemo,pošaljemo brzom poštom ili dođu do nas i sada jedino tako možemo da prodamo deo ovogodišnjeg roda“, kaže Bojan.

Aronija u Topoli

RINA

Aronija u Topoli, Foto: RINA

Iako se mnogi voćari često odlučuju da zasad poseku, kada nema otkupa ili je cena niska, ovaj voćar iz Topole ističe da se neće napraviti taj korak, jer aronija ne zahteva velika ulaganja. Potpuno je organska biljka, ne tretira se hemijski, a đubri stajnjakom.

„Jedino što imam obavezu da uradim to je da istrimerišem travu, ostalo ništa i pritom rodila je odlično. Svaki žbun je prepun bobica čak su se grane savile do zemlje od roda. Neću da ih sečem, neka rađaju, nadam se da će biti bolje i da će se aronija vratiti na mesto koje zaslužuje“, smatra Mijailović.

Deo ovogodišnjeg roda, završiće u preradi, to je još jedan način da se zaradi od lekovitih bobica, a sok od aronije pozitivno utiče na celokupan organizam.

Aronija u Topoli

RINA

Aronija u Topoli, Foto: RINA

„Može se osušiti pa za čaj, kuvamo slatko, najviše pravimo sok. Pomešamo sa kupinom, prokuvamo, procedimo i dodamo šećer. Takav domaći sok može da stoji nekoliko godina i kupaca uvek ima. Prodaja sveže aronije ide teže, ali eto mi na selu se trudimo da iskoristimo od prirode sve što možemo, pa tako napravimo preko 100 litara soka, zavisno koliko imamo vremena, ali za unučiće, prijatelje uvek mora da ima“, priča Bojanova majka Gordana.

Brojna istraživanja potvrdila su lekovitost aronije. Tamne bobice sadrže veliku količinu karotena, koji sprečava oštećenje očiju i mogućnost stvaranja katarakte. Aronija pomaže pri regulisanju telesne težine. Ona sprečava stvaranje viška masnoće oko stomaka. Bobice aronije poznate su po tome što poboljšavaju cirkulaciju krvi, jačaju krvne sudove i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Ovo voće sprečava i pojavu dijabetesa i drugih kardiovaskularnih bolesti.

PROČITAJTE JOŠ: