Kondomi
Sputnik/ Tass
Kondomi

Sputnik/ Tass

Kondomi, Foto: Sputnik/ Tass

Naime kondomi koji su se proizvodili u nekadašnjem Sovjetskom Savezu imali su svoj naziv znan svakom stanovniku nekadašnje republike.

Stanovnici su umesto današnje reči "kondom" upotrebljavali termin "Gumeni proizvod broj dva", a namena koju su tada imali u mnogo čemu se razlikuje od današnje.

Gumeni proizvod broj dva, bio je neizostavan saputnik geologa, ribolovaca, dece, domaćica i starijih ljudi.

Takav produkt ručno se proizvodio na pokretnoj traci fabrike "Bakovski". Osnovna ponuda "Bakovski" industrije je bila proizvod broj dva i proizvod broj jedan, odnosno gas maske.

Umesto lubrikanta puder

Radnica u pogonu proizvodnje

Mamontov Sergey/TASS

Radnica u pogonu proizvodnje, Foto: Mamontov Sergey/TASS

Tokom rata fabrika je u najvećoj meri proizvodila samo vojne proizvode, da bi sredinom pedesetih godina prošloga veka nastavila pravljenje čuvenog proizvoda broj dva.

Gumeni proizvod broj dva proizveden 1955. godine

screenshoot/rbth

Gumeni proizvod broj dva proizveden 1955. godine, Foto: screenshoot/rbth

Tada je u promet, godišnje, puštano oko dva miliona kondoma. Ubrzo zatim proizvodnja se proširila i proizvodnja je otpočeta u još dve fabrike, od kojih je jedna bila u Kijevu a druga u ruskom gradu Armavir.

Tadašnji kondomi su bili različite teksture od onih koje znamo danas. Umesto premazani lubrikantom napravljeni od gume na njima je bio sloj talka. Stariji ljudi se sećaju njihovog neobičnog mirisa i debljine gume, koji je tada bio debljine 0,9 milimetara, a ne 0,5 koliko je danas.

Tri veličine u ponudi, neudobnost, a cena jeftinija od mleka i hleba

Da stvar bude još bizarnija kupci su tada u apotekama morali da navedu i koju količinu kondoma žele da pazare, pa je određeni broj potrošača morao da se dovlači dok traži određenu veličinu.

Gumeni proizvod broj dva koštao je 10 rublja. Poređenja radi, litar mleka koštao je 28 dok je cena hleba iznosila 24 rublja.

Kondomi

Sputnik/ Tass

Kondomi, Foto: Sputnik/ Tass

Kvalitet tadašnjih kondoma u poređenju sa današnjima bio je loš. Guma je na njima pucala, a njena debljina stvarala je veliku neudobnost korisnicima istog. Pedeset godina kasnije 1980. godine fabrika je počela proizvodnju kondoma od lateksa čiji se kvalitet elektronski proveravao.

Kupovina na crno, pranje nakon korišćenja, korisnici svih doba

Građani su u potrazi za kvalitetnim perzervativima neretko dobijali kondome na crno. Njihova cena iznosila je 3-5 rublja, a korisnici su ih prali nakon upotrebe, iako to njikada nije bila preporuka.

Iako je namena kondoma sasvim jasna, Rusi su se dosetili te su njegovu upotrebu našli u mnogo čemu drugom. Bili su dobar prijatelj planinara, pecara ,kampera i domaćica. Oni bi u njemu, zbog mogućnosti vezivanja u čvor, kao u nekoj vrsti torbe čuvali razne dragocenosti poput cigareta, šibica, soli. 

Deca su verovali ili ne, iako se to nije promenilo toliko ni danas, kondome punili vodom i gađali prolaznike sa svojih balkona, one najmlađe stariji bi zanimali kondomom u koji su prethodno duvali vazduh, pa bi takav kondom bio balon za bebu.

Kondomi

Sputnik/ Tass

Kondomi, Foto: Sputnik/ Tass

- Mnogo smo koristili kondome: prvo, za konzerviranje, kad je nedostajalo poklopca, i drugo, zimi kao cipele za mog buldoga kada su ulice posute solju - Ruskinja je podelila svoja sećanja na mreži, a potom dodala,

-I meni je bilo suviše neprijatno da kupujem tako veliku količinu (osam dnevno), moj muž je to odbio, jer su kondomi morali da budu najmanje veličine; moj najbolji prijatelj otišao u apoteku i vikao s kućnog praga 'Imate li male kondome? Treba mi 300! - priseća se sagovornica.

Raspad SSSR i bankrot fabrike

Nakon raspada SSSR-a 1991, tržište su preplavili jeftini indijski i kineski kondomi u jarkoj ambalaži. Fabrika je pokušala da poveća prihode i ostane u proizvodnji, između ostalog, stvarajući neke prilično nekonvencionalne sorte, uključujući, na primer, kondome obojene i dizajnirane u stilu Gzhel (poznata ruska plavo-bela keramička umetnost) ili u obliku životinja.

Kondomi

Sputnik/ Tass

Kondomi, Foto: Sputnik/ Tass

U jednom trenutku fabrika je čak počela da proizvodi balone. Međutim, ni to nije pomoglo jer je 2019. fabrika Bakovski proglasila bankrot, a u martu 2020. kompanija je izgubila likvidnost.