Abortus plakanje trudnoća
Shutterstock
Abortus plakanje trudnoća, Foto: Shutterstock

Abortus je za mnoge tabu, te je nepoznanica šta se dešava sa fetusima... Da li ste znali da postoji groblje za fetuse? Uz to žene koje su prekinule neželjenu trudnoću, nisu dale pristanak da se fetusi sahrane, niti da se napiše njihovo ime na krstu.

Sada kada su saznale za postojanje ovog mesta, više od sto žena su se okupile sa ciljem da policija pronađe odgovorne za ovo, a planiraju i da pokrenu tužbu, dodaje “Politiko”.

U Italiji, gde se žene i dalje bore za svoja prava oko abortusa decenijama, otkriće groblja je izazvalo ljutnju.

Nije samo Prima Porta jedino groblje gde su sahranjeni fetusi, pošto u Italiji ima još ovakvih mesta nazvanih “Poljima anđela”.

Sumnja se da su ih napravili protivnici abortusa i ultra-konzervativne organizacije.

Za oponente, ovakva grobna mesta stigmatizuju abortus i narušavaju prava žena u vreme kada konzervativne grupe u celom svetu pokušavaju da vrate zakone koji su zabranjivali abortus u brojnim zemljama.

Postojanje groblja fetusa došlo je u žižu javnosti ovog meseca kada je Marta Loi pitala na Fejsbuku šta se dogodilo sa njenim fetusom.

Kada je saznala, ona je izrazila gnev i bol zbog činjenice da je na grobnom mestu pisalo njeno ime, bez njenog pristanka.

– Nepoznate osobe su sahranile moje dete sa krstom, hrišćanskim simbolom, koji ne pripada meni – napisala je ona.

Silvana Agatone, predsednica Italijanske organizacije lekara koji rade abortuse, rekla je za “Politiko” da su sahrane “najveće kršenje privatnosti”.

– Mnoge žene ne kažu ni rodbini da su abortirale. Ovo je vid kažnjavanja žena, tako što im se stvara osećaj krivice. Da imate grobnicu sa vašim imenom znači da ste samo dobri kada ste mrtvi – rekla je Agatone.

Prema zakonu iz 1990. godine, žene mogu da zatraže da se fetus sahrani u roku od 24 sata.

Ukoliko to ne urade, lokalne zdravstvene ustanove su u obavezi da obave transport i sahranu.

Pročitajte: