Robot Sofija
Profimedia
Robot Sofija

Profimedia

Robot Sofija, Foto: Profimedia

Sada se, međutim čak pojavila teorija da bi učenje veštačke inteligencije složenosti ljudskog jezika moglo da bude opasno.

Pročitajte još:

Kiki Hempelman, kompjuterski lingvista koji izučava humor, tvrdi da bi roboti mogli da počnu da ubijaju ljude jer "smatraju da je to smešno" ukoliko stvari krenu naopako.

"Veštačka inteligencija nikada neće razumeti šale kao ljudi. Oni nemaju potrebu za humorom i potpuno promašuju poentu - kontekst", rekao je on i dodao:

Preporučujemo i ovo:

"Podučavanje veštačke inteligencije humoru može biti opasno jer mogu prepoznati humor tamo gde ga nema i obrnuto, upotrebiti ga tamo gde nikako nije prikladno. Mogli bi čak da počnu da ubijaju ljude koristeći to kao nešto smešno".

Ipak, dr Tristan Miler, kompjuterski naučnik i lingvista na Tehnološkom fakultetu u Nemačkoj, nešto je pozitivnijeg stava.

Južnokorejski vojni robot

Printscreen Youtube

Robot, Foto: Printscreen Youtube

"Granice veštačke inteligencije su gotovo neograničene i buduća tehnologij abi mogla bitoi dovoljno napredna da roboti mogu da nauče da prepoznaju sarkazam pa čak i različite jezike", rekao je.

On međutim, priznaje da je nauka još daleko od toga i da roboti nemaju "pravo znanje o stvarnom svetu" da bi moglida komuniciraju koristeći šale.

"Kreativni jezik, a naročito humor, je jedna od najtežih stvari za prihvatanje i razumevanje veštačkoj inteligenciji", rekao je.