Rimljani
Shutterstock
Rimljani

Shutterstock

Rimljani, Foto: Shutterstock

Događaji koji su doveli do rata, kako su zabeležili istoričari tog vremena, uključujući i Tit Flavija Jozefa, još pomno analiziraju savremeni naučnici, sa nekim novim interpretacijama koje otkrivaju šokantne detalje.

“Pojavila se jedna sjajna i neverovatna pojava, kao iz bajke … a i događaji koji su ga pratili su značajne prirode da zaslužuju takve signale; jer su pre zalaska sunca, kola i trupe vojnika u oklopu viđene među oblacima … “, napisao je Flavije Jozef u knjizi “Ratovi Jevreja ili istorija razaranja Jerusalima”, koja datira iz 75 godine naše ere.

Vanzemaljci Neidentifikovani leteći objekat Teorije zavere

Shutterstock

Vanzemaljci, Foto: Shutterstock

Istoričar, koji je kasnije nazvan “prorokom” rimskog cara Vespazijana, navodno je opisao događaje pre jevrejskog rata koji je inače trajao između 66. i 73. godine nove ere. Borba je obeležena verskom netolerancijom rimske vojske i uništavanjem hrama Jerusalima.

Jozef je u jednom pasusu u knjizi napisao i da su sveštenici koji su noću odlazili u unutrašnji hram naveli da su osetili potres i čuli veliku buku.

Ti navodi mogli bi se tumačiti kao prvi snimak tuđinskih predmeta na nebu ili se jednostavno koristiti kao religijska interpretacija nadolazećih događaja.

Tit Flavije Jozef, koji je i sam rođen u Jerusalimu, u početku je bio jedan od mnogih koji se borio protiv Rimljana.

Međutim, tokom boravka u Rimu fascinirala ga je rimska kultura, a pošto je rimskom vojskovođi Vespazijanu prorekao da će postati car, što se i dogodilo, novi vadar ga je proglasio slobodnim građaninom i podigao u redove rimskih plemića.

Pročitajte još: