Vulkan Merapi
Printscreen / Youtube
Vulkan Merapi

Printscreen / Youtube

Vulkan, Foto: Printscreen / Youtube

Postoji velika verovatnoća da bi velika katastrofa mogla pogoditi svet u narednih 10 godina, predviđa novo istraživanje jedne od najboljih međunarodnih finansijskih institucija, Dojče Banke, a šanse da se to desi su 33 posto.

Među faktrima rizika nabrajaju se četiri krize biblijskih razmera - masovna pandemija gripa koja bi obrisao dva miliona ljudi, erupcija super-vulkana, veliki solarni bljesak Sunca ili čak 3. svetski rat.

PROČITAJ JOŠ:

Autori izveštaja veruju da bi bilo šta od toga moglo dovesti do potpunog haosa u globalnoj infrastrukturi. Na primer, ako bi se desio solarni bljesak poput onog prijavljen pre 150 godina, mogao bi uniptiti veliku infrastrukturu, poput električnih mreža, satelitskih mreža i interneta. Solarna oluja iz 1859. godine koja se naziva Karington Ivent, najjača zabeležena, izazvala je polarne pojave Aurore čak na Kubi i prouzrokovala kolaps telegrafskih linija širom Severne Amerike.

Među ostalim navedenim primerima su udaljeni vulkan Eijafjalajokul na Islandu koji je ugasio gotovo ceo evropski vazdušni saobraćaj 2010. godine, kao i erupcija planine Pinatubo iz 1991. na Filipinima, koja je uticala na prosečne temperature širom sveta u naredne dve godine.

"Moglo bi da dođe do većih nestanka struje zbog poremećaja električnih mreža, što bi zauzvrat imalo udarne efekte na celu ekonomiju, jer se kritična infrastruktura ne može ispravno pokretati", kaže se u izveštaju.

"Komunikacija bi bila poremećena. Mnogi platni sistemi bi bili nefunkcionalni, a GPS sateliti bi se suočili sa velikim smetnjama, na štetu svih pojedinaca i industrija koji se oslanjaju na tačne lokacijske usluge, a najmanje na avione", nastavlja se prognoza, upozoravajući da bi mnogi umrli ako medicinska i socijalna zaštita postanu žrtve kataklizme.

Dojč Banka, koja je sprovela istraživanje u ime svojih klijenata, izjavila je: "Pre nego što se desio Kovid-19, Madhav i drugi procenili su da postoji godišnja verovatnoća od 2% da će pandemija gripa izazvati 2,2 miliona slučajeva ili više širom sveta. ". Navodeći primer neočekivanog izbijanja Kovida-19 u decembru 2019. godine, koje je dovelo do sveopšte recesije, banka je zaključila da bi „ozbiljnija pandemija mogla biti još katastrofalnija“.

Zabrinjavajuća prognoza stigla je kada je ceo svet, koji je do sada bio zatvoren zbog velike pandemije koronavirusa, započeo ublažavanje većine ograničenja.