Timoti McVeig,ubica, zatvorenik, hapšenje
Wikipedia
Timoti McVeig,ubica, zatvorenik, hapšenje

Wikipedia

 zatvorenik, hapšenje, Foto: Wikipedia

Vlasniku poslastičarnice koji je koristio posao za prodaju droge i pranje gotovine naloženo je da otplati više od 500.000 funti ili da se suoči sa još sedam godina zatvora.

Agim Toska vodio je poslastičarnicu na Seaside Road-u u Eastburneu da bi stekao utisak da je legitiman lokalni biznismen, dok je u stvarnosti "čistio" zaradu od prodaje kokaina i kanabisa. Šema 27-godišnjaka međutim nije funkcionisala, jer je bio pod istragom zajedno sa još nekoliko saradnika. Toska je uhapšen u julu 2018. godine, a kasnije osuđen zbog umešanosti u snabdevanje kokainom i kanabisom, kao i pranje novca.

Izrečena mu je kazna od devet godina i sedam meseci kada se godinu dana kasnije pojavio na sudu. Ali finansijski istražitelji se na tome nisu zaustavili, nastavljajući istragu u pokušaju da povrate deo nelegalne dobiti. Sada je isti sud naložio Toski iz Milton Road-a u Eastburneu da vrati 511.668,30 funti, uključujući 203.934,34 evra, koje je policija zaplenila kada je uhapšen. Da bi platio račun, biće prisiljen da proda imovinu i automobil u naredna tri meseca, ili će se suočiti sa još sedam godina iza rešetaka i još uvek će morati da plati. Nalog za oduzimanje imovine izdat je prema Zakonu o prihodima od kriminala (POCA), glavnom zakonu o pranju novca u Velikoj Britaniji. Dok sredstva i gotovina dobijeni oduzimanjem POCA odlaze u državnu blagajnu, deo se vraća agencijama za sprovođenje zakona.

Ako Toska preda novac, policija u Susseku prima 50 procenata gotovine i 18,75 procenata ukupnih sredstava. Tada će se podeliti na jednak način između policije i komesara za kriminal i snage.

Detektivski inspektor Mark O'Brien rekao je: "Ova naređenja proizlaze iz napornog rada naših stručnih finansijskih istražitelja, nadovezujući se na uspeh istražnih detektiva. "Cilj nam je da ciljamo ne samo kriminalce, već i njihovu dobit, bilo da su od trgovine drogom ili bilo kog drugog oblika kriminalne aktivnosti. To može potrajati, a svaka istraga rezultira zahtjevom za sudski odobreni nalog za oduzimanje. Snaga trenutno zapošljava dodatne finansijske istražitelje i službenike finansijskih obaveštajnih službi iz dela ovih fondova kako bi nastavili borbu protiv zaplene imovine stečene kriminalom, a ostatak se koristi za podršku projektima smanjenja kriminala i diverzije".