Zatvorski krug, zatvor
Alo/ Vladimir Marković
Zatvorski krug, zatvor

Alo/ Vladimir Marković

Zatvorski krug, zatvor, Foto: Alo/ Vladimir Marković

Sud u Koblencu saopštio je u ponedeljak da je optuženi Abdul Hamid S. „zloupotrebio svoj položaj odgovornosti prevodioca i preneo državnu tajnu zaposlenom iranske obaveštajne službe, a njegova supruga Asiea S. ga je podržala u izdajnička aktivnost ”, izvestio je Džerusalim Post.

Njihovo prezime sud nije objavio zbog zakona o privatnosti u Nemačkoj.

Dok izdaja uglavnom nosi minimalnu kaznu od 15 godina, optuženima je izrečena smanjena kazna zbog činjenice da su priznali svoja krivična dela i nisu imali prethodne presude. Abdulu je naređeno da odsluži samo šest godina i 10 meseci zatvora, dok je Asiea zbog pomaganja dobila 10 meseci uslovne kazne.

Medijima je bilo zabranjeno da prisustvuju suđenju radi zaštite državne tajne.

Rojters je izvestio da je Abdul, rođen u Kabulu, Avganistan, imao niz sastanaka sa iranskim obaveštajnim službenicima širom Evrope u periodu od 2013. do 2017. godine, dok je bio zaposlen kao civilni prevodilac i savetnik nemačkog Bundesvera - oružanih snaga zemlje.

Sud je utvrdio da je tokom „najmanje osam“ ovih sastanaka Abdul preneo tajne informacije, poput „mapa nemačke vojske o vojnim situacijama“ i „analize Ministarstava odbrane određenih zemalja i tema“, kako je objavio list na engleskom jeziku, Nacional.

Procenjeno je da je za otkrivanje tajni zaradio 34.500 evra (37.475 dolara) pre nego što je odlučio da prekine sa saradnjom.
Sud je primetio da je Asiea, početkom 2016. godine, pružala „logističku” podršku Abdulu u vezi sa pitanjima kao što su aranžmani za putovanja.

Dok je dvojac osuđen za svoja krivična dela, sud nije bio u stanju da utvrdi njihovu motivaciju za prodaju tajni Iranu, koji je identifikovan kao jedna od zemalja koje najaktivnije vrše špijunažu u Nemačkoj, izvestio je Nacional, pozivajući se na nemačku domaću obaveštajnu agenciju.