Lobanja
Alo.rs
Lobanja , Foto: Alo.rs

Smrt devetoro mladih studenata na Uralu zbunjuje mnoge tokom više od šest decenija. Otkriveno je da je njihov prazan šator iznutra otvoren oštrim predmetom, a njihova tela – neka gola, druga bez cipela ili polu-obučena – bila su razbacana u blizini, neka sa prelomima lobanje, oštećenjima lica i velikim unutrašnjim povredama, na padini koju će lokalno stanovništvo kasnije nazvati „Planina mrtvih“.

Sovjetska istraga nije uspela da utvrdi kako je grupa nastradala i misterija je na kraju izrodila više od 70 različitih teorija, uključujući intervenciju NLO-a.

Pročitajte još:

Ruski generalni tužilac oživeo je istragu o ovom slučaju prošle godine, a svoj konačni zaključak dao je u subotu. Rekao je da su planinari uplašeni lavinom istrčali iz svog šatora i smrzli se nakon što su se izgubili u mećavi.

Međutim, Djatlov fondacija – nevladina organizacija osnovana 1999. godine koja je prikupila i proučila sve raspoložive informacije o incidentu – odbila je da prihvati nalaz glavnog tužioca. Šef grupe, Jurij Kuntsevič, rekao je novinarima da ima “mnogo pitanja” i “pritužbi” na način na koji se vodila istraga.

Možemo videti po načinu na koji je vođena istraga da se tehnološki scenario smrti planinara zanemario. Međutim, očigledno je da su istovremeno umrli u blizini.

Kuntsevič je rekao da će tražiti da se istraga ponovi.

Preporučujemo: