NLO
Youtube/Printscreen
NLO

Youtube/Printscreen

NLO, Foto: Youtube/Printscreen

Potraga za NLO deo je rada jedinice za neidentifikovane vazdušne fenomene (UAPTF) koja radi u sklopu obaveštajne agencije Mornarice SAD, pokazuje nedavni izveštaj Komiteta za kontrolu obaveštajnih službi američkog Senata, prenosi Lajvsajens.

Ova jedinica preuzela je zaduženja od druge grupe u Pentagonu, koja je radila pod oznakom tajno i zvanično je ugašena još 2012. godine, pa sada Senat traži da njeni nalazi budu objavljeni.

Budući da je rad ove jedinice u senci, Senat traži da do odobrenja budžeta za sledeću godinu, ona objavi svoju organizaciju i izveštaje o radu u javnoj formi.

„Razumemo da pojedini obaveštajni podaci mogu biti osetljivi, ali moraju biti objavljeni kako ne bi bilo nedoslednosti u njihovoj podeli i koordinaciji između obaveštajnih službi“, navedeno je iz Senata.

Iako nova jedinica nije označena kao tajna, rezultati njenog rada jesu. Razlog tome možda je i ono što je američkom Ministarstvu odbrane posvedočio jedan od konsultanata iz te organizacije.

On je naveo da su „nađeni dokazi postojanja vanzemaljskih vozila koja nisu napravljena na Zemlji“, preneli su američki mediji, dodajući da takve dokaze još niko javno nije objavio.

Nezvanični izvori iz Pentagona tvrde da cilj ovakvih jedinica nije da nađu inteligentan vanzemaljski život, već da utvrde da li NLO predstavljaju opasnost za nacionalnu bezbednost.

Sjedinjene Države imaju dugu istoriju državnih programa koji su se bavili pitanjem NLO. Od „Projekta plava knjiga“ i Nacionalnog istražnog komiteta za vazdušne fenomene, koji je istraživao NLO od pedesetih do osamdesetih godina 20. veka, do tajnog programa Napredne identifikacije pretnje iz vazdušnog prostora, koji je startovao 2007. i zvanično je ugašen 2012. godine, a čiji je rad nasledila UAPTF.