Put
screenshoot/Youtube
Put, Foto: screenshoot/Youtube

Oko 350 stanovnika ovog izolovanog mesta godinama je molilo nadležne da izgrade put koji bi ih povezao sa ostatkom sveta.

PROČITAJ JOŠ:

Pošto niko nije uslišio njihove želje, odlučili da stvar uzmu u svoje ruke.

Prvo su prodali stoku i druge potrepštine kako bi sakupili novac i sve što im je potrebno za radove. Potom su izabrali 13 najveštijih i najsnažnijih muškaraca koji su, iako nisu bili inženjeri, obavili neverovatan zadatak.

U steni su prokopali tunel, a imali su samo ručne alate poput čekića, strpljenje i upornost. U najtežim fazama rada, napredovali su samo jedan metar na svaka tri dana.

PREPORUČUJEMO:

1977. godine, 5 godina posle početka radova, meštani su prokopali 1,2 kilometra tunela, 5 metara visokog i 4 metra širokog. Za saobraćaj je otvoren 1. maja 1977. godine.

Svakako, to je bio veoma opasan posao. Jedan radnik je poginuo tokom gradnje, a sam put je dovoljno širok samo za saobraćaj koji bi se odvijao vrlo polako i pažljivo. Mimoilaženje vozila je veoma rizično. Krivine i udubljenja se nalaze na nepridvidivim mestima.

Iako je prvobitna namera bila da se seljanima obezbedi prečica i olakša život, selo je sa ovim tunelom postalo i prava mala turistička atrakcija.

Danas tu postoje odmorišta i hoteli za putnike i planinare, ali pristup nije uvek povoljan.