Neverovatan slučaj ove devojke dokaz je da ništa nije kao što smo mislili!

Focus; D.K. | Razbibriga 2018-10-17 11:17:11 2018-10-17 11:17:11

Smrt ne mora da nastupi u trenutku, već je reč o procesu koji zahvaljujući napredovanju medicine može da se uspori ili čak spreči. Slučaj Džahi Mekmats iz Kalifornije pokazuje da ni prekid moždanih talasa nije siguran trenutak smrti.

Screenshoot Youtube

Džahi Mekmats leži u krevetu zatvorenih očiju brižljivo doterana. U trenutku kada je snimljena fotografija, već godinama nije sama ustala iz kreveta. Bila je priključena na aparate za održavanje života i zbog toga se nedavno u SAD našla u središtu rasprave o tome kada prestaje život i počinje smrt.

Danas važi princip moždane smrti

Još u 20. veku se smatralo da je čovek mrtav kada prestanu rad srca i disanje. Danas to više ne važi, već se smatra da je moždana smrt sigurna smrt. To znači da su funkcije velikog mozga, malog mozga i moždanog stabla nepovratno prestale.

Međutim, i ova definicija u praksi nije u potpunosti primenljiva, što pokazuje Džahin slučaj. Posle neuspele operacije krajnika 2013. njen EEG nije registrovao moždane talase. U Kaliforniji je proglašena mrtvom, a jedan lekar je čak rekao da će njeno telo ubrzo početi da se raspada.

Njeni roditelji nisu hteli da dignu ruke od nje. Premestili su je u Nju Džersi, gde porodica, iz verskih razloga, može da odbije skidanje pacijenta sa aparata za disanje.

PROČITAJTE JOŠ:

Njeno stanje se stabilizovalo. Porasla je, dobila menstruaciju. U leto 2014. magnetna rezonanca je pokazala da je delić mozga, koji je važan za svesnost, ipak prokrvljen. Osim toga, lekari su registrovali minimalne reakcije - devojčica je na zahtev povremeno pomerala prste i stopala.

Reanimacija može da uspe i posle više sati

Dr Robert Trug, direktor Centra za bioetiku Medicinskog fakulteta Univerziteta Harvard u časopisu "Jama" govori o teškoćama definisanja granice života i smrti.

- Dok zakonske definicije obično povlače jasnu granicu, biologija je sklona da smrt posmatra kao proces - kaže ovaj stručnjak.

Dok je desetominutni prestanak srčanog rada dugo značio smrtnu presudu, danas pacijente u ekstremnim slučajevima možemo da reanimiramo i posle više sati, što omogućava značajn napredak u oblasti hipotermije, tj. hlađenja povređenog tela.

Tzv. krioničari posle smrti zamrzavaju ljude u tečnom azotu, optimistično iz nazivajući pacijentima - u nadi da će u budućnosti ponovo oživeti, zahvaljujući razvoju medicine.

Sociolog Tomas Lemke, koji na Geteovom univerzitetu u Frankfutu istražuje granicu života i smrti, kaže da se aktuelna definicija smrti menja korak po korak.

- Ono što nam je nekada bilo poznato i blisko, sada se više ne podrzaumeva. Reč je o procesu okončanja života. Cilj je da se ti procesi usklade sa zakonski definisanom binarnom podelom naživot i smrt - kaže on.

Sedamnaestogodišnja Džahi Mekmat je preminula od posledica otkazivanja jetre krajem juna ove godine.

Expand player
Pogledajte više