Brod, nestanak, oluja, Atlanski okean
Printscreen youtube
Brod, Foto: Printscreen youtube

Brod se nalazio na 250 metara ispod morske površine i nađen je letos, mada je to tek nedavno objavljeno. Nađen je pomoću sonora, a nedugo zatim uspeli su da slikaju olupinu. Prema njihovim rečima, brod iz 19. veka bio je gotovo netaknut.

PROČITAJ JOŠ:

„Hadson“ dugačak 88 metara izgrađen je od čelika 1888. godine i bio je „jedan od najbržih brodova na jezeru“, napisao je Julijus Vulf, profesor sa Univerziteta Minesota Dulut, u svojoj knjizi „Brodolomi Gornjeg jezera“.

​„Hadson“ je prevozio pšenicu i lan kada je isplovio iz Dulutha 15. septembra 1901.

Dok je brod prolazio kroz Ostrva apostola u Gornjem jezeru, počela je oluja. Sledećeg dana, 16. septembra, čuvar svetionika na reci Orao, koja se uliva u jezero Superior, primetio je „nepoznati“ teretnjak koji je potonuo.

Dana 18. septembra, „Dulut njuz“ je izvestio da nisu pronađene olupine, a neki svedoci su čak tvrdili da je drugi brod spasao Hadsonovu posadu.

Dačić u momentu stao, uzdahnuo i presekao: Pa zato što smo budale! (VIDEO)

AUTOR: Alo.rs/M.Č. DATUM I VREME: 02.10.2019. 14:57 - 02.10.2019. 15:31 U studiju nisu mogli da veruju šta čuju Ivica Dačić, Foto: printskrin/RTS * Ivica Dačić zasmejao je zaposlene u studiju RTS-a * Izjavio je da smo budale * Ali je za to imao i dobar razlog Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić zasmejao je zaposlene u studiju RTS-a kada je konstataciju jednog kongresmena da jedino srpska dijaspora ne traži ništa od njega - prokomentarisao sa - "pa zato što smo budale".

Tek 20. septembra primećena je brodska olupina, koja je mogla da pripada „Hadsonu“. Sudbina preostalih mornara ostala je nepoznata.

BONUS VIDEO: