Požar
screenshoot/Youtube
Požar

screenshoot/Youtube

Požar, Foto: screenshoot/Youtube

Problem je što je požar izbio unutar hrasta i tek danas je pregorela delimično i kora ovog drveta, pa je moguće spolja ugasiti vatru. Do sada su vatrogasci potrošili više cisterni vode pokušavajući da ga ugase.

PROČITAJ JOŠ:

Meštani ovog sela su očajni, jer hrast smatraju svetim drvetom i ispod njega svake godine obeležavaju Svetu trojicu.

- Vatra je izbila iz korenja, koje je zbog starosti prilično razuđeno, te je krenula unutar drveta. Prethodno je lice upalilo okolnu travu, pa je verovatno tako vatra došla do delova korena ovog drveta. Čim smo primetili da grane gore, pozvali smo vatrogasce i oni se već tri dana muče da ugase požar. I mi smo pokušavali da suzbijemo vatru bacajući oko hrasta lato, vodu, ali sve je za sada uzalud- kaže meštanin ovog sela.

On dodaje da je drvo stabla prečnika najmanje 1, 5 metara i da ovaj hrast spada u najstarije u Srbiji.

PREPORUČUJEMO:

Koliko je važno selu, potvrđuje i to da su nedavno uputili zahtev niškom zavodu da se zaštiti kao dobro, ali na žalost samo nekoliko dana nakon toga ljudskom nepažnjom je zapaljen.

Za ovo drvo se vezuju razne priče i meštani ga zaista mistifikuju. Postoji priča da je jedan čovek krenuo da seče granu, te mu se odmah ukočila ruka.

- Preživeo je sve nedaće, nevolje, prirodne nepogode i sada se desilo da nepažnjom počne da gori- komentarišu meštani, koji već tri dana obilaze hrast i nadaju se da će konačno da se zaustavi požar koji je u drvetu.