Policija
Alo!/ Masanori Jošida
Hrvatska policija

Profimedia

Hrvatska policija , Foto: Profimedia

Način na koji su se ponašali prema svom maloletnom detetu, zaista se retko viđa, a mučni detalji njihovog zanemarivanja mogli bi kod većine normalnih osoba izazvati gađenje, piše Bjelovar.live.

Pročitajte još:

 

Dete je razbolela svojim alkoholom

Kako je majka strahovito pila za vreme trudnoće, njihovo zajedničko dete je rođeno s fetalnim alkoholnim sindromom (FAS), a nedostaci i defekti kao deo tog sindroma su nepovratni i mogu uključivati ozbiljne fizičke i mentalne probleme.

Centar za socijalni rad u Bjelovaru doznao je za tu priču, te 28. aprila 2016. godine odmah izrekao meru ''stručne pomoći i potpore u ostvarivanju roditeljskog starateljstva'' na period od šest meseci.

Hrvatska policija

Profimedia

Hrvatska policija, Foto: Profimedia

Međutim, tokom njenog trajanja, otac nije pokazivao apsolutno nikakav interes za sopstveno dete.

Samo je pio, spavao i tukao dete

Većinu vremena provodio za računarom ili je spavao, a prilikom dolaska nadležnih nije bio zainteresovan za bilo kakvu međusobnu komunikaciju niti saradnju. Takođe je u alkoholisanom stanju dete izlagao međusobnim verbalnim i fizičkim sukobima između njega i njegove supruge kao i verbalnim sukobima s njegovom majkom – stoji u optužnici.

Zbog takvog očevog ponašanja, Centar je meru produžio na godinu dana. Međutim, otac ni dalje nije mario za dete, a u međuvremenu je pretukao suprugu do te mere da se zajedno s detetom morala skloniti u Sigurnu kuću. U takvom, sigurnijem okruženju, dete je ispričalo kako ga je otac često tukao.

Koristio je šibu i dete bacao u zid

Često je koristio šibu – pričalo je dete kroz plač radnicama Sigurne kuće. Povlačio je za kosu, a jednom je dete primio s leđa i bacio prema krevetu tako da je udario u zid zbog čega su ostale modrice na rukama i stražnjici.

Preporučujemo i ovo:

 

Nakon što je majci i detetu prekinut smeštaj u Sigurnoj kući, Centar je dete 9. aprila 2018. godine žurno smestio u udomiteljsku porodicu, pokrenuvši predlog za trajno oduzimanje.

Izbačena iz Sigurne kuće

Što se, pak, majke kao drugooptužene tiče, njoj se na teret stavlja alkoholizam u vreme trudnoće, ali i učestala opijanja za vreme kada je trajala mjera stručne pomoći koju je izrekao Centar za socijalnu pomoć.

Da stvar bude, gora, otkrilo se kako je dete učestalo vređala i psovala, na sudska ročišta je dolazila pod vidnim uticajem alkohola u kombinaciji s tabletama, a upravo zbog toga joj je prekinut smeštaj u Sigurnoj kući.

 

Dete je posvedočilo kako je majka zajedno sa suprugom oberučke učestvovala u fizičkom kažnjavanju.

Opštinsko državno tužilaštvo od Opštinskog suda traži da se ocu izrekne devet meseci, a majci sedam meseci zatvora. No, na koncu je državno predložilo da se optuženim roditeljima zatvorske kazne zamene uslovnim!