DETE PROŠLO KROZ PAKAO Majka ga RAZBOLELA ALKOHOLOM, otac ga matretirao, hvatao preko leđa i UDARAO O KREVET I ZID

Nisu pokazivali nikakav interes za dete

Hrvatska policija
Hrvatska policija , Foto: Profimedia

Opštinsko državno tužilaštvo u Bjelovaru podiglo je optužnicu protiv bjelovarskih supružnika, 54–godišnjaka i 39–godišnjakinje radi grubog zanemarivanja dužnosti podizanja i odgoja deteta.

Način na koji su se ponašali prema svom maloletnom detetu, zaista se retko viđa, a mučni detalji njihovog zanemarivanja mogli bi kod većine normalnih osoba izazvati gađenje, piše Bjelovar.live.

 

Dete je razbolela svojim alkoholom

Kako je majka strahovito pila za vreme trudnoće, njihovo zajedničko dete je rođeno s fetalnim alkoholnim sindromom (FAS), a nedostaci i defekti kao deo tog sindroma su nepovratni i mogu uključivati ozbiljne fizičke i mentalne probleme.

Centar za socijalni rad u Bjelovaru doznao je za tu priču, te 28. aprila 2016. godine odmah izrekao meru ''stručne pomoći i potpore u ostvarivanju roditeljskog starateljstva'' na period od šest meseci.

Hrvatska policija
Hrvatska policija, Foto: Profimedia

Međutim, tokom njenog trajanja, otac nije pokazivao apsolutno nikakav interes za sopstveno dete.

Samo je pio, spavao i tukao dete

Većinu vremena provodio za računarom ili je spavao, a prilikom dolaska nadležnih nije bio zainteresovan za bilo kakvu međusobnu komunikaciju niti saradnju. Takođe je u alkoholisanom stanju dete izlagao međusobnim verbalnim i fizičkim sukobima između njega i njegove supruge kao i verbalnim sukobima s njegovom majkom – stoji u optužnici.

Zbog takvog očevog ponašanja, Centar je meru produžio na godinu dana. Međutim, otac ni dalje nije mario za dete, a u međuvremenu je pretukao suprugu do te mere da se zajedno s detetom morala skloniti u Sigurnu kuću. U takvom, sigurnijem okruženju, dete je ispričalo kako ga je otac često tukao.

Koristio je šibu i dete bacao u zid

Često je koristio šibu – pričalo je dete kroz plač radnicama Sigurne kuće. Povlačio je za kosu, a jednom je dete primio s leđa i bacio prema krevetu tako da je udario u zid zbog čega su ostale modrice na rukama i stražnjici.

 

Nakon što je majci i detetu prekinut smeštaj u Sigurnoj kući, Centar je dete 9. aprila 2018. godine žurno smestio u udomiteljsku porodicu, pokrenuvši predlog za trajno oduzimanje.

Izbačena iz Sigurne kuće

Što se, pak, majke kao drugooptužene tiče, njoj se na teret stavlja alkoholizam u vreme trudnoće, ali i učestala opijanja za vreme kada je trajala mjera stručne pomoći koju je izrekao Centar za socijalnu pomoć.

Da stvar bude, gora, otkrilo se kako je dete učestalo vređala i psovala, na sudska ročišta je dolazila pod vidnim uticajem alkohola u kombinaciji s tabletama, a upravo zbog toga joj je prekinut smeštaj u Sigurnoj kući.

 

Dete je posvedočilo kako je majka zajedno sa suprugom oberučke učestvovala u fizičkom kažnjavanju.

Opštinsko državno tužilaštvo od Opštinskog suda traži da se ocu izrekne devet meseci, a majci sedam meseci zatvora. No, na koncu je državno predložilo da se optuženim roditeljima zatvorske kazne zamene uslovnim!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi