Jeziv prizor sa lica mesta, ronioci izašli iz vode drugačiji nego kada su u nju ušli, a to nije najgore! (FOTO/VIDEO)

Alo.rs/Jutarnji.hr/V.M. | Razbibriga 2020-10-09 20:27:13 2020-10-09 20:27:13

Meštani su pronašli na plaži Kalaktirski na Kamčatki uginule morske životinje, sada je poznat i mogući uzrok problema.

Shutterstock

Popularna plaža na ruskom poluostrvu Kamčatka zadnji mesec dana poprište je ekološke katastrofe. Naime, meštani su pronašli na kilometaroj plaži Kalaktirski uginule hobotnice, morske zvezde i druge morske životinje, a voda je još početkom septembra promenila boju u sivo-žutu. Nesnosan smrad širi se vazduhom, a na površini mora je debela mlečna pena.

Pročitajte još:

Naučnici na ruskom poluostrvu tvrde da je uništeno 95 odsto morskih organizama na tom području, nakon što su nekoliko nedelja pokušali da saznaju uzrok neobjašnjive misterije. Preživele su tek neke veće ribe, škampi i rakovi, ali u neznatnom broju.

 

Najpre su lokalni surferi iskusili ozbiljnu upalu rožnice i simptome slične trovanju, a onda se vest o zagađenju sa plaže proširila preko društvenih medija.

- Naši momci su išli da rone i vratili su se sa suzama u očima. Morsko dno prekriveno je leševima morskih životinja. Ispod površine vode sada je sve sive i žute boje, ribe izgledaju kao da su bile u proključaloj vodi, a to se događa samo 200 metara od moje kuće - napisala je lokalni turistički vodiči Kristina Rozenberg.

Isprva je tamošnje Ministarstvo prirodnih resursa i ekologije govorilo da je sve u redu i da ne uočavaju ništa abnormalno, ali su saopštenje povukli nakon lavine kritika na društvenim mrežama. Između ostalih je istaknuti jutjuber Jurij Dud objavio fotografije snimljene dronom na kojim je vidljiv crni pokrivač na površini vode i na desetine mrtvih životinja na obali.

Prva testiranja ukazala su na povišene nivoe nafte i fenola, supstance korišćene kao antiseptik ili dezificijens.

Naučnici veruju da je kontaminirano područje mnogo veće od delova plaže koje su pregledali i da je preostali morski život ugrožen zbog nedostatka sredstava za preživljavanje. I fotograf koji je učestvovao u podvodnoj misiji snimanja sa naučnicima takođe je prijavio upalu rožnice.

Ruska filijala pokreta "Grinpis" ukazala je da bi obližnje odlagalište toksičnog otpada moglo biti mogući izvor zagađenja.

Zvaničnici sa Kamčatke pre nekoliko dana su otkrili da je provaljena periferija lokacije Kozelski, na kojoj se nalazi 100 tona toksičnog materijala.

Preporučujemo:

Expand player
Pogledajte više