BRAZILKA SE OKUPALA U JADRANU, PRESELO JOJ LETO! "Imala sam crveno na licu, mislila sam da je od komarca, ali onda je sve počelo DA GORI! Nisam znala da ove BUBE JOŠ POSTOJE!" (FOTO)

Renata Kastro, rodom iz Rio de Žaneira, prošle nedelje je bila u Zadru na odmoru.

buba
buba, Foto: screenshoot/Facebook

Iako je istakla da je oduševljena gradom i da je smeštaj bio dobar, doživela je veliku neprijatnost.

"Nakon što sam malo odspavala, videla sam nešto crveno na licu, trag od uboda koji mi je ličio na onaj od komaraca. Nisam tome pridavala naročitu pažnju. Nešto kasnije, pogotovo tokom noći, moje telo je naprosto ‘pojedeno’. Lice, ruke, ramena i nešto manje po nogama, sve je bilo puno ugriza", rekla je Renata.

Otišla je u bolnicu gde je dobila injekciju protiv alergije i tablete.

buba
buba, Foto: screenshoot/Facebook

"Tada sam saznala da su me napale stenice. Pre nisam ni znala da te bube još postoje. Kad sada naknadno razmišljam, znam da sam videla neku malu bubu, ali ko bi tome pridavao pažnju u normalnim okolnostima", objasnila je.

Stenice nisu opasne po zdravlje, ali su vrlo neugodne i ostavljaju ružne tragove koji prolaze tek posle nedelju ili dve.

Dermatolozi ističu da stenice nisu znak prljavštine ili neodržavanja životnog prostora pa da ne treba odmah kriviti vlasnika smeštaja.

"Vlasnik objekta u kom sam odsela bio je jako ljubazan. Poslala sam mu fotografije s osipom i sve informacije, tako da verujem da je već poradio na problemu", zaključuje Renata.

Inače, ove bube prvenstveno dolaze iz Amerike i Australije.

buba
buba, Foto: screenshoot/Facebook

"Nađu se na koferu, koferi putnika se dodiruju, donesu se u mesto gde se odseda, nastane se i množe", kaže Robert Zidar, direktor Službe sanitarne zaštite u Splitu.

Osoblje hotela uglavnom prepozna da u sobi ima stenica. Naime, budući da se hrane krvlju, krv na čaršavima jedan je od pokazatelja, kao i crne mrvice na ivicama kreveta - najčešće se radi o izmetu stenica.

Problem je što su otporne, a skrivaju se i stvaraju problem. Mogu hibernirati celu zimu i kad krene sezona, one nastave gde su stale godinu dana ranije.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi