Testiranje HIV
Alo!/Ana Paunković
Testiranje HIV

Alo!/Ana Paunković

Testiranje HIV, Foto: Alo!/Ana Paunković

Puljanin Goran Mijuković (29) odlučio je javnosti reći da je zaražen HIV-om i upozori sve ostale da budu oprezni i da se redovno testiraju. Tvrdi da je virus "zaradio" od bivšeg partnera iz Pazina koji ne želi da prizna da ima bolest.

PROČITAJ JOŠ:

- Bio sam na Klinici za infektivne bolesti gde sam obavio sva testiranja, i dobio nalaze koji su mi potvrdili da sam HIV pozitivan. Bio sam u velikom šoku kada sam to saznao, iako sam znao da s mojim zdravljem već neko vreme nešto nije u redu. To je samo potvrdilo moju sumnju. I sada još ne mogu da verujem šta me je snašlo - kazao je ovaj nezaposleni mladić koji je inače po struci pomoćni kuvar.

Velike promene

Kaže da se počeo loše osećati još prošle godine kada je imao visoku temperaturu i osećao veliku slabost. Međutim, tome nije pridavao veliku važnost jer je uvek bio zdrav. A onda mu je jednog dana prijatelj bivšeg partnera rekao da mu je partner bolestan i da verovatno ima AIDS. Od tada je počeo na sebi primećivati velike promene i svakim mu je danom bilo sve lošije.

Testiranje HIV

Alo!/Ana Paunković

Testiranje HIV, Foto: Alo!/Ana Paunković

- Inače sam sportski tip i vežbam, a odjednom sam se počeo loše osećati. Počeli su me boleti mišići, smršao sam. Svi su mi rekli da sam se promenio. Osećao sam stalno umor. Osim toga, po koži su mi se pojavile bradavice, a znam da sam te bradavice viđao i na telu tog svog bivšeg partnera. Perutala mi se kosa, koža mi je bila loša, počela mi je opadati kosa, spavalo mi se po cele dane, nije mi se dalo hodati jer su me boleli mišići, ništa mi se nije jelo. Tada sam počeo da sumnjam. Ali prvi nalazi krvi i urina bili su uredni. Svejedno, nisam se i dalje osjećao dobro i vrag mi nije dao mira. Odlučio sam doći u Zagreb i testirati se na HIV - nastavlja svoju priču ovaj Puljanin..

Kako je nezaposlen, zatražio je financijsku pomoć bivšeg partnera za kojeg smatra da je kriv za njegovo zdravstveno stanje.

PREPORUČUJEMO:

- Odmah sam mu javio da sam HIV pozitivan i da bi bilo dobro i da se on testira, ali mi je rekao da se to njega ne tiče i da će on i dalje biti u odnosu s drugima bez zaštite. Rekao je da on nije bolestan i da sve to skupa nije njegova stvar i neka ja radim šta hoću, ali neka mu s novinarima ne dolazim na vrata - priča Goran koji je čvrsto uveren da je tako dobio bolest.

- I pre njega sam bio u drugim vezama, ali uvek sam koristio zaštitu. Zadnja veza trajala mi je tri i po godine. Isto tako, pet meseci pre nego sam ušao s njime u vezu sam se testirao, isto tako u Zagrebu, i test je bio negativan. Verujem da sam bolest dobio baš od njega, a ne na neki drugi način. A kažem i da me jedan njegov prijatelj na to upozorio. Kada sam mu to rekao, i tada je to negirao. Ja sam se tada odlučio s njime razići - kaže Goran.

Testiranje HIV

Alo!/Ana Paunković

Testiranje HIV, Foto: Alo!/Ana Paunković

Tvrdi da je s njime bio u tajnoj vezi osam meseci, nakon što je radio za njega neko vreme, i da se njegov partner čak hteo s njime i venčati.

Njegov bivši partner pak nije hteo da komentariše.

- Ne bih hteo ništa o tome reći i nezgodno mi je sada o tome govoriti - poručio je kratko.

Sto zaraženih svake godine

Više od trideset godina prošlo je od prve zaraze HIV-a, uzročnikom AIDS-a, teške bolesti koja je do pojave antiretrovirusne terapije nije mogla sprečiti i bila je smrtonosna. Virusu se najčešće širi polnim kontaktom te zaraženom krvi kao i sa zaražene majke na dete tokom trudnoće, porođaja ili dojenja, a od zaraze do razvoja bolesti zna proći i više godina.

Naime, kad HIV uđe u krvotok, oštećuje obrambene ćelije odnosno T limfocite čime se slabi imunitet, a onda je "otvoren" put ka raznim infekcijama bakterijama, virusima te gljivicama, a neretko i zloćudnim bolestima.

Hrvatska je zemlja s malim brojem obolelih jer se godišnje registruje stotinak zaraženih HIV-om.