čokoladno jaje
printscreen
reklama, čoko jaje

YouTube prin.screen

reklama, čoko jaje, Foto: YouTube prin.screen

Britanska kompanija Kadburi, koja je poznata uglavnom po proizvodnji slatkiša, objavila je reklamu u kojoj se vidi kako se dva muškarca ljube. Prema nekim gledaocima, deca takve scene mogu doživljavati kao podsticaj za seks.

Najnoviji oglas za Kadburi stvoren je za proslavu 50. godišnjice čokoladnog jajeta, poznatog i kao krem jaje, u prodavnicama. U kratkoj reklami vidimo čitav niz junaka i svaki od njih jede svoje jaje drugačije. Ne bi bilo ništa loše u tome da nije bilo poslednje scene u kojoj vidimo dvojicu muškaraca koji dele čokoladno jaje. Cela stvar podseća na poljubac, koji, prema nekim gledaocima, nikada ne bi trebalo da bude uključen u reklamu za proizvod namenjen uglavnom najmlađima.

Molba ogorčenih gledalaca. Prikupljeno je preko 25.000 potpisi

Poslednja scena izazvala je puno ogorčenja na društvenim mrežama kod nekih gledalaca koji prikupljaju potpise za peticiju i zahtevaju da se reklama zaustavi. Prema podnosiocima peticije, deo koji prikazuje dva muškarca koja dele čokoladno jaje direktna je promocija seksualnog ponašanja. Gledaoce nije uverila ni činjenica da su glumci koji se pojavljuju u reklami zapravo par duži niz godina.

„Brend Kadburri svoje reklame je uvek usmeravao na decu, jer su oni konzumenti proizvoda koje proizvodi Kadburi. Smatramo ovu vrstu reklama u oglašavanju nečim neprihvatljivim, što se po našem mišljenju može shvatiti samo kao promovisanje seksa među najmlađim gledaocima “, čitamo u peticiji koju je od emitovanja videa potpisalo preko 25.000. ljudi. „Deca često kopiraju ponašanje koje vide u reklamama, što scenu sa dvojicom muškaraca čini još uznemirujućom“.

Predstavnici britanskog proizvođača čokolade vrlo brzo su odgovorili na kritične komentare. Naglašavaju da se radilo o pokazivanju da su proizvodi Kadburi namenjeni svima bez obzira na orijentaciju, poreklo ili pol. „Ni na trenutak nismo razmišljali da li da uvrstimo ovaj deo u oglas. Verujemo da je ljubljenje zadovoljstvo za sve “.