JEDAN OD NAJBOLESNIJIH OBIČAJA U STAROM RIMU Gladijatoru koji bi poginuo u borbi radili su nešto krajnje odvratno! Svi su uživali u tome

Verovanja su im bila zaista sumanuta.

Gladijator, Stari Rim
Gladijator, Stari Rim, Foto: Shutterstock

Kako bi se što pre oporavili od svakodnevnog orgijanja i ratovanja stari Rimljani su pili svakakve odvratne napitke za koje se verovalo da će ih održati zdravim. Ovaj je ipak ekstreman... čak i za njih!

Stari Rimljani pili su krv ubijenih gladijatora jer su verovali da ovaj ritual prenosi njihovu hrabrost i vitalnost na one koji piju!

Ostaci starog grada Rima
Ostaci starog grada Rima, Foto: Shutterstock

Između I i VI veka nove ere nekoliko pisaca opisalo je postupak skupljanja krvi nakon borbi, ali i prodaje u medicinske svrhe. Pojedini Rimljani smatrali su da su krv i jetra gladijatora lek za epilepsiju.

Rimljani
Rimljani, Foto: Shutterstock

Istoričari danas smatraju da poreklo ovog ekstremno bizarnog običaja treba tražiti u etrurskim pogrebnim ritualima. Iako je njihov uticaj izbledeo tokom rimske republike, neki magijski obredi zadržali su se i vekovima nakon istrebljenja ovog naroda.

Gladijator, Stari Rim
Gladijator, Stari Rim, Foto: Shutterstock

Nakon zabrane gladijatorskih borbi oko 400. godine raznorazni vračevi su se okrenuli osuđenicima na smrt, naročito ako bi kažnjenici bili ubijani odsecanjem glave.

Ova praksa, iako zabranjena, zadržala se sve do modernih dana, a slučajevi (verovatno izazvani Placibo efektom) kada je nakon ispijanja krvi ratnika pacijentu obolelom od epilepsije privremeno bilo bolje, dali su “krila” nadri-lekarima koji su prodavali ovaj “lek”, piše Istorijski zabavnik.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi