HOROR! Doktor je ultrazvukom snimao mamin stomak, unutra je bila beba, pa JOŠ JEDNA BEBA!

U bebi je lekar video prostor ispunjen tekućinom u kojoj je bilo minijaturno dete. Ono se zasebnom pupčanom vrpcom snabdevalo krvlju, a bilo je pričvršćeno za bebino crevo.

Beba
Beba, Foto: screenshoot/Youtube

Bilo je sličnih slučajeva u poslednje vreme u Indiji, Indoneziji i Singapuru. Ali ovaj je bio poseban po tome što je "fetus-in-fetu" identifikovan još tokom trudnoće, pre nego je dete došlo na svet, rekao je dr. Miguel Parra-Saavedra, specijalista za visokorizične trudnoće u bolnici u kolumbijskom gradu Baranquilla, koji je budno pratio ovu trudnoću.

U telu malene Itzamare rasla je njena sestra blizanka, a lekar je to uočio tokom ultrazvuka, dok je devojčica još bila u trbuhu svoje majke Monice Vege (33).

Opstetričar, koji je Monicu poslao kod dr. Miguela Parra-Saavedra, mislio je da nerođena beba ima nekakvu cistu, ali prevario se. Bilo je to sićušno, napola razvijeno telo bez srca i mozga u bebinom abdomenu, nešto što se događa vrlo retko, otprilike u jednom naspram pola miliona rođenja.

Majku Monicu je dr. Parra-Saavedra prvi put video kada je bila u 35. nedelji trudnoće. Odmah ju je pregledao kolor doplerom i 3D/4D ultrazvučnim snimanjem.

Ono što je video šokiralo ga je. U bebi je video prostor ispunjen tekućinom u kojoj je bilo minijaturno dete.

- Rekao sam to majci, a ona je ponavljala: "Ne doktore, to je nemoguće". Pojasnio sam joj korak po korak o čemu se radi i razumela je - ispričao je ovaj lekar.

Beba
Beba, Foto: screenshoot/Youtube

Dve nedleje kasnije ovaj lekar je odlučio da porodi Monicu carskim rezom. Njena beba tada je težila nešto više od tri kilograma, blizanka u njoj je rasla i postojala je opasnost da će joj zgnječiti unutrašnje organe i tako ih oštetiti.

Dan kasnije su malenu Itzamaru podvrgnuli laparoskopskoj operaciji kako bi blizanku izvadili iz njenog tela.

- Bila je dugačka gotovo pet centimetara i težila 14 grama. Imala je nedovoljno razvijenu, zakržljalu glavu i udove, ali nije imala mozak i srce. Umrla je kada smo joj prerezali pupčanu vrpcu - objasnio je dr. Miguel Parra-Saavedra nakon zahvata i dodao da se radilo o bliznakinji nastaloj iz iste ćelije, jednojajčanoj blizanki.

Kada se manji blizanac hrani pričvršćen na telo većeg, kao u ovom slučaju, to se u medicinskoj literaturi naziva - heteropagus ili parazitski blizanac.

- Fetus-in-fetu se ponekad pogrešno dijagnostikuje kao teratom, tumor koji može sadržavati kosti, mišićno tkivo i kosu. Tada se provodi poređenje DNK, ali nema sumnje da su ovo dvoje identični blizanci iz iste jajne stanice. Itzamara je dobro, ima mali ožiljak na trbuhu, ali sada je normalna beba, osim što celi svet govori o njoj - dodao je lekar.

Beba
Beba, Foto: screenshoot/Youtube

Neki parazitski blizanci rađaju se spojeni spolja na zdravog blizanca, a ponekad se događa i da su delomično u telu zdravog blizanca, a delom izvan njega.

Lekar kaže da se fetus-in-fetu pojavljuje brzo nakon začeća, nakon 17 dana trudnoće kada se embrion spljošti poput diska, a potom se savije u sebe kako bi formirao izduženi fetus. Ponekad se dogodi, kao u slučaju ove devojčice, da se jedan embrion omota oko drugog, manjeg.

Bilo je slučajeva kada su ljudi u sebi nosili parazitskog blizanca godinama, a toga nisu bili svesni. Pre četiri godine zabeležen je slučaj Britanke koja je živela na Kipru. Završila je na operacijskom stolu zbog "tumora" velikog oko deset centimetara koji se nalazio na jajniku.

Međutim, kada je hirurg otvorio, imao je šta da vidi - maleno biće s delimično formiranim licem na kojemu je bilo oko, zub i crna kosa. Bila je to parazitska bliznakinja koju je nosila u sebi još dok je bila u majčinom trbuhu.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi