dečko, raskid, svađa, veza
Shutterstock, ilustracija
dečko, raskid, svađa, veza

Shutterstock, ilustracija

dečko, raskid, svađa, veza, Foto: Shutterstock, ilustracija

Sud u Finskoj presudio je da muškarac mora da plaća alimentaciju za dete koje nije biološki njegovo i koje je njegova supruga rodila nakon što ga je prevarila sa drugim muškarcem. Njegova supruga rodila je dete 2014. godine, ali on je tek dve godine kasnije saznao da mu nije biološki otac.

Par se nakon toga razveo, nakon čega je muškarac podneo zahtev da mu se očinske obaveze oduzmu, ali je on odbijen. Naime, sud je presudio da je zahtev podneo sa nekoliko meseci zakašnjenja.

Prema finskom zakonu, muškarci imaju rok do dve godine da se odreknu očinstva biološki nepovezanog deteta rođenog u braku. Rok može da se produži, ali samo u izuzetnim slučajevima.

Preporučujemo:

Muškarac je rekao kako je to saznao tek kasnije, da je bio u šoku zbog razvoda, da je patio od emotivnog stresa i da zbog toga nije uspeo da uradi DNK test. Sud ove razloge nije smatrao dovoljno značajnim. Međutim, ono što je sigurno je da je biološki otac deteta drugi muškarac.

Majka je kasnije tužila bivšeg supruga za alimentaciju, a sud je doneo odluku da je u obavezi da plaća 308 evra mesečno dok dete ne postane punoletno 2032. godine, kao i sudske troškove žene koja ga je izvela na sud.

Slučaj je izazvao raspravu na društvenim mrežama, mnogi Finci tvrde da presuda nije pravedna i zahtevaju odbranu prava muškarca.

Finska je jedan od svetskih lidera koji podržavaju i promovišu jednokost i prava žena. Ponosi se time što je pionir rodne ravnopravnosti jer je Finska prva zemlja koja je ženama odobrila puna politička prava 1906. godine.

Pročitajte još: