POŠALJITE PARTNERU LINK OVOG TEKSTA, ZA SVAKI SLUČAJ Ako primetite u stanu ove bubamare, možete dobiti polno prenosive bolesti! Ovako ćete ih prepoznati (VIDEO)

Najezda opasnih insekata! Ne mora da znači da vas je partner prevario ili vi njega...

Bubamare sa seksualno prenosivim bolestima
Bubamare sa seksualno prenosivim bolestima, Foto: Printscreen: Twitter

Britanci se suočavaju s najezdom višebojne azijske bubamare Harmonia axyridis. Ona je prepoznatljiva po tome što je veća od domaćih vrsta, ima crna krila i karakteristične šare, zbog kojih je poznata i kao arlekin bubamara.

Stručnjaci su upozorili britansku javnost da budu na oprezu ako primete bubamare u stanu, jer su možda zaražene seksualno prenosivom bolešću. Kada se pari, vrsta može da prenese gljivično oboljenje, čiji su uzročnici gljivice Laboulbeniales.

 

Ovo je vreme kada tragaju za mestom na kome će prezimiti, pa su stručnjaci savetovali ljude da dobro zatvore prozore.

Pretpostavlja se da ne predstavljaju opasnost po ljude, ali mogu biti opasne za domaće vrste.

 

Stiv Mekgrejl, direktor preduzeća za dezinsekciju "Pro Kill Environment" izjavio je 2016. da one "nisu autohtona vrsta i da pristižu u velikom broju".

- Obično se skupljaju oko prozorskih okvira i zbijaju se da bi se zagrejale i hibernirale u zimskim mesecima - dodao je on.

 

Naučnici kažu da arlekin bubamara predstavlja opasnost po domaće vrste zato što se gljivica prenosi seksualnim putem. Životni vek bubamare je dve-tri godine.

 

Pratite nas na InstagramuFejsbuku

 

PROČITAJTE JOŠ VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS OVDE

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi