pivo
Shutterstock
pivo, Foto: Shutterstock

Armageddon, pivo koje dolazi iz Škotske privatne male pivare Brewmeister koja je smeštana u Aberdinšireu će verovatno neki upotrebiti ako bude došlo do smaka sveta. Iako za sada Ginisova knjiga rekorda tek treba da potvrdi da je škotsko pivo Armagedon, najjače pivo na svetu, Brevmeister pivara će se držati toga da njihovo pivo nosi tu titulu.

Armageddon pivo u sebi sadrži skoro 65 posto alkohola što je jače (po sadržini alkohola) od viskija ili vodke. Poređenja radi pivo Budweiser ima 5%, čaša vina 12%, dok čaša viskija ima u sebi 40 posto alkohola.

Suosnivač kompanije, Levis Šand kaže za najače pivo "Ovo piće je bliže rakiji nego pivu, ali je Armagedon klasifikovan kao pivo i mi smo zadovoljni sa njim.

" Brevmeister pivara isto tako upozorava svoje mušterije koji budu probali ovo "najače pivo" da ga trebaju pijuckati i služiti u malim dozama.

Drugi vlasnik ove pivare John McKenzie kazao je za medije: „Pivo ima viskozni kvalitet, zbog posebnog metoda zamrzavanja i fermentacije ovog proizvoda tako da ovo pivo na kraju dobija visok procenat alkohola u sebi.

Najače pivo na svetu napravljeno kao i sva ostala piva u svetu sa sladom,pšenicom, ljuspicama zobi, i 100% škotskom izvorskom vodom.

Ali sa malo drugačijom metodom (kako kažu vlasnici) koja je zamrznuta tokom pivarskog procesa te se time dobija veći sadržaj alkohola. Pošto se voda zaledi, ali alkohol ne, sa piva se ona uklanja suvišna voda i stvara se potom pivo koje u sebi ima 65% alkohola.

Armagedon "najače pivo" na svetu biće predstavljeno na Inverness Beer Festivalu, u Škotskoj 3. novembra. 65 postotno alkoholo pivo se preko web sajta Brewmeister pivare može poručiti za cenu od 40 funti, dok se u SAD ne prodaje još, ali Amerikanci mogu da ga naruče po ceni od 50 dolara po jednoj flaši od 330ml. Razlog visoke cene ovog piva leži kako su vlasnici rekli u načinu proizvodnje i u zbog ograničene količine.

BONUS VIDEO