Beograd
Tanjug/Dragan Kujundžić
Beograd

Tanjug/Dragan Kujundžić

Beograd, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Protivgradna odbrana u danonoćnoj pripravnosti je od 15. aprila, a angažovani na njoj primaće, kao i prethodnih desetak godina, samo po 4.000 dinara mesečno. Obaveza velika a zarada mala, pa zbog toga mnoge protivgradne stanice su početak sezone dočekale bez posada.

Pročitajte još:

 U opštinama jugozapadne Srbije - Novi Pazar, Raška, Tutin, Ivanjica, Nova Varoš, Sjenica i Prijepolje, od ukupno 83 stanice biće aktivna 61. Sa 15 se neće dejstvovati jer niko nije hteo da se prihvati slabo plaćenog posla.

- Razmišljao sam da odustanem, ali niko drugi u selu neće da se za male pare prihvati rizika i odgovornosti. Godine su učinile svoje, pa mi je sve teže da radim ovaj posao. Nemam automobil, a meni je 69 godina, pa moram pešice do protivgradne stanice. Nekada sam stizao za pet minuta, sada ne mogu ni za 15. A u ovom poslu svaki sekund je važan. Protivgradna stanica treba selu, a ono bi, ako bih i ja odustao, ostalo nezaštićeno - kaže Milivoje Ćirović, koji sa suprugom više od 2 decenije cilja gradonosne oblake iznad Debelje i okolnih sela kraj Zlatarskog jezera na teritoriji Nove Varoši.

Preporučujemo i ovo:

Od 11 protivgradnih stanica u ovoj opštini, neće radi tri, zbog čega dve, u selima Rutoši i Radoinja, zbog nedostatka strelaca.

- U Radarskom centru Užice, koji uz ovaj grad pokriva Čačak, Kosjerić, Požegu, Lučane, Arilje, Čajetinu, Bajinu Baštu i Priboj protivgradni strelci će dejstvovati sa 121 stanice, dok na 14 nemamo strelce - kazao je Željko Raičević, šef RC Užice.

Da su strelci malo plaćeni, svesni su i u lokalnim samoupravama koje će pomagati "ariteljercima". Užice je ove godine izdvojilo milion dinara za pomoć strelcima, tako da će svaki od njih uz 4.000 dinara koliko će primati od RHMZ još toliko dobijati od grada. U Novoj Varoši njima će, kao i prošle godine, biti isplaćeno iz budžeta po 15.000 dinara, dok će Prijepolje strelce subvencionisati sa po 10 litara nafte mesečno.