ČISTAČICA STE ILI BAŠTOVAN?! Neverovatna ponuda: Zaradite 1.500 evra za MESEC DANA! U ovoj zemlji VAPE za radnicima u tim poslovima

Ugostiteljski objekti masovno traže konobare, vlasnici turističkih apartmana u potrazi su za čistačicama, a šuška se i da je vrtlara za održavanje okućnica nemoguće pronaći. Klasična slika Hrvatske na početku još jedne turističke sezone.

evro, evri, novac
Evri, novac, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Radne snage na hrvatskoj obali Jadrana kronično nedostaje, a gužve na šalterima policijskih stanica gde se predaju zahtevi za dozvole za rad za državljane zemalja izvan Evropske unije još uvek su velike. Kako piše riječki Novi list, takva je situacija na tržištu rada znatno podigla i cene navedenih usluga.

Recimo, već prošle godine na nekim hrvatskim ostrvima plate čistačica koje su održavale nekoliko apartmana dosezale su i do 10.000 kuna. Ipak, prema nedavno objavljenom oglasu za održavanje apartmana u Opatiji i Ičićima ponuđena je plata od 5.500 kuna. Dodatno, satnica za čišćenje apartmana na Opatijskoj rivijeri iznosi između 65 i 75 kuna, dok se u Dubrovniku ona popela na 100 kuna.

SLOVENCI ZGRĆU ČITAVO BOGATSTVO Srbi mogu da zarade 25 evra po komadu, a naša zemlja je idealna za gajenje ove biljke!

Privatni iznajmljivači u Opatiji i okolini upozoravaju da radne snage nema dovoljno i da bi cena rada za održavanje i čišćenje apartmana u sezoni mogla dodatno porasti.

- Plaćamo 70 kuna po satu za čišćenje kuće za odmor i u ovom trenutku smo srećni jer je sada postalo nemoguće naći ikoga za pomoć pa čak i da se ponudi veći iznos - istakla je jedna privatna iznajmljivačica iz Mošćeničke Drage, dok je druga iz Opatije dodala i kako vrtlara nikako ne može da nađe te da se njihove cene usluga „penju u nebesa”.

Dodatni problem predstavlja i činjenica da osobe koje pristaju na ovakve aranžmane, svoje isplate često primaju „na ruke”, odnosno rade na crno. Iznajmljivači su, naime, primorani da ih potraže mimo službenih kanala zapošljavanja jer je većina servisa za čišćenje već sada prebukirana.

REKORDNA PLATA Ovaj čovek je u Crnoj Gori zaradio 54.000 evra za mesec dana! Evo kojim se poslom bavi!

Takođe, cena fizičkog rada poprilično je premašila cenu većine intelektualnih usluga pa tako dok fizički radnici zarađuju sve više, stručnost i obrazovanje je neadekvatno plaćeno.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi