Šetnja Oslo Norveška
Google street view
Žena, nova godina, praznik, program, televizor, tuga, raskid

Shutterstock

Žena, raskid, Foto: Shutterstock

Postoje brojne prepreke za odlazak preko i neretko ta bitka traje godinama. Evropa sve više traži profilisanu radnu snagu, ukratko, ono što im nedostaje na tržištu rada.

Pročitajte još:

Sagovornica već duže vreme živi u Norveškoj. Radi kao pomoćno osoblje u kuhinji jednog staračkog doma na određeno vreme, jer zamenjuje stalne radnike dok su oni na bolovanju. Ovaj posao obavlja već nekoliko godina.

- Nekad radim puno radno vreme, nekad ne, zavisi, uglavnom 75 odsto stalnog posla. Plata koju dobija je oko 25.000 kruna, odnosno oko 300.000 dinara. Od te cifre se odbija porez državi 35 odsto na osiguranje i na doprinos za penziju. Na ruke dobijem 16.000 kruna (oko 192.000 dinara) - kaže.

- E sad, od toga se izdvaja za stan sa strujom, stan sa jednom spavaćom 5.000 kruna (60.000 dinara), iznos za telefon zavisi od toga koliko se zove, ja ga dosta koristim.

Norveška

Profimedia

Norveška, Foto: Profimedia

Kaže da zbog toga što živi sama do sada nije mogla da dobije neki kredit za kupovinu stana.

- Oni koji su u zajednici uglavnom su kupili nešto na kredit, jer zarađuju po dve plate i otprilike mesečno izdvajaju oko 10.000 kruna (oko 120.000 dinara) za ratu. Stanovi u Norveškoj su skupi, naročito oni u velikim gradovima – tu se cene kreću od 2 miliona kruna pa nadalje. Uslov za dobijanje kredita je učešće u iznosu od 15 odsto - ističe naša sagovornica.

Dodaje da je za one koji ne rade država obezbedila socijalnu pomoć oko 5500 kruna (oko 66.000 dinara) mesečno da plate stan i hranu.

- Standard je visok, ali visoke su i cene. Tako kilogram mesa košta recimo 150 kruna, mleko 20 kruna - kaže naša sagovornica.

 Najzanimljiviji i svakako najskuplji su noćni izlasci.

Kafić, restoran, drugarice, ogovaranje, piće, sok

Shutterstock, ilustracija

Restoran, drugarice, Foto: Shutterstock, ilustracija

- Ako se odlučis da popiješ pivo ili vino u gradu, to iznosi 90 kruna, pica je 250 kruna velika, mala 125 kruna, odrezak sa povrćem 300 kruna. Norvežani izlaze u grad, ali retko. Cigarete su skupe, većinom se puši duvan. Kutija cigareta je 120 kruna (oko 1.500 dinara) -naglašava sagovornica.

Vrtić košta oko 2.500 kruna, postoji dečiji dodatak za dete koji iznosi oko 1.250 kruna, a ako je žena sama, onda dobija duplo. U slučaju razvoda, muž još mora plaćati alimentaciju oko 3.000 kruna.

- Ali kad se sve sabere i oduzme, ja se ne mogu požaliti ovde - zaključuje ona.