IDEJA ZA BIZNIS U SRBIJI Dajana odlično zarađuje od svog posla, a uložila je samo 200 evra!

Jedan od kreativnih poslova, koji može da se radi kod kuće, ali i u salonu, a ne zahteva velika početna ulaganja, jeste posao manikira i pedikira. Ovaj posao može da se započne već sa oko 200 evra, koliko je potrebno za osnovni alat.

Beograd
Beograd, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ovaj posao može da se radi i u salonu, koji se deli sa nekim, frizerom, na primer, kako bi se smanjili troškovi. Kako kaže Dajana T. Peić, potrebno je oko 5 godina da bi se posao razradio. Kako da uživate na jahtama i za zaradite ogroman novac pročitajte OVDE.

Dajana se manikirom i pedikirom bavi 12 godina, a pre sedam i po godina uplivala je u samostalne zanatske vode. Stekla je veliki broj mušterija, i seća se da je pošto je obavila sve što zakon nalaže, za njen rad krenula u nabavku alata.

- Za početak treba kupiti UV lampu, radnu lampu, četkice, gelove i boje. Postoje početnički setovi od 100 evra, i oni sve to sadrže. Ja kupujem lampe sa rokom trajanja, i samo one koštaju oko 100 evra. Imam puno posla i zato moram često da ih menjam – kaže Dajana.

Savetuje da svako ko želi profesionalno da se bavi manikirom može da počne sa početničkim setom, ali vremenom treba da ulaže u kvalitetniji alat.

Manikir ruke lak za nokte nokti frenč
Manikir, Foto: Shutterstock

- Pošto radim u salonu, trebalo je opremiti prostor, ali i dalje često menjam ambijent i detalje. Ulažem u prostor da bi se mušterije osećale prijatno. Mesečno za materijal trošim od 35.000 do 40.000 dinara. Gelove, lakove i drugi materijal može da se kupi i naruči u Srbiji, jedino trajne lakove za prirodne nokte nabavlja sa američkog tržišta, jer su se pokazali boljim.

Od nameštaja je dovoljan samo radni sto, koji ne mora da bude skup, nekoliko hiljada dinara, ali u Dajaninom salonu se nalaze i klupa za sedenje, police, fiokari, i nekoliko zidnih detalja.

- Utrošak materijala zavisi od obima posla. Početnici ne moraju da ulažu u materijal koliko ja ulažem, ali je bitno da vode računa o kvalitetu. Plus imam i troškove za objekat, zakup i režiju, ali ih delim sa kozmetičarkom i frizerkom, kaže ona.

Manikir ruke lak za nokte nokti frenč
Manikir, Foto: Shutterstock

Ko hoće da radi i pedikir, treba da uloži i u opremu za to, što je još oko 100 evra.

- Potrebna je kadica i poseban pribor, alat. To su turpije, polirke, cangle za urasle nokte, grickalice. Neophodni su i parafinsko pakovanje, i čarape za stopala. Dobra kadica je oko 70 evra, a potrebni su i peškiri. Više nema oštrača, pa često kupujem nove cangle, a one su oko 1000 dinara – kaže Dajana.

Kada podvuče crtu, zadovoljna je zaradom.

- Na kraju meseca mi ostane prosečna zarada, od koje može solidno da se živi. Ali, dok nisam došla do doga, trebalo je oko 5 godina.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi