Demo Beriša
screenshoot/Youtube
Demo Beriša

screenshoot/Youtube

Demo Beriša, Foto: screenshoot/Youtube

Vanredni izbori u Prištini raspisani su za 14. februar, a po oceni eksperata, malo je verovatno da će oni doneti značajniju promenu na unutarpolitičkoj sceni — Zapad će opet dobiti vladu po svojoj meri. A kogod da pobedi, moraće da razgovara sa Srpskom listom.

Velike su šanse, smatra politički analitičar Demo Beriša, da će posle izbora Avdulah Hoti nastaviti da vodi i novu vladu, a da će na mesto predsednika države doći Enver Hodžaj, jer je to nešto što Zapadu odgovora.

Evropska unija već je naglasila da posle vanrednih parlamentarnih izbora, koji su raspisani na Кosovu za 14. februar, očekuje stabilnu većinu koja će moći da nastavi dijalog sa Beogradom, što je, po rečima Beriše, upravo gorepomenuti dvojac.

ANKETA:

Da li mislite da će ovi izbori promeniti nešto na Kosovu?

 

„Većinu u parlamentu će činiti Demokratski savez Кosova Ise Mustafe (LDК), kojima će se priključiti DPК, bivša stranka Hašima Tačija koju sada vodi Enver Hodžaj i oni će uz manjine činiti većinu. Naravno, očekuje se da partija Nisma Fatmira Ljimaja uđe u predizbornu koaliciju sa DPК, dok će stranka Bedžeta Pacolija ići na izbore sa strankom Ise Mustafe“, uveren je Beriša.

On ne misli da će Samoopredeljenje moći da preuzme vlast jer, kako objašnjava, Zapad pre svega to ne želi, a i odlukom Ustavnog suda da Кurti ne može da bude poslanik, na neki način su mu „zatvorena“ vrata.

Podsetimo, Кurtiju je zbog uslovne kazne sud zabranio da bude poslanik, a samim tim ne bi mogao da obavlja ni bilo koju drugu javnu funkciju.

S druge strane, Ramuš Haradinaj će, prema rečima Beriše, nastaviti borbu za mesto predsednika države, ali su mu tu slabe šanse, dok Vjosa Osmani sa svojim pokretom koja pretenduje da ide sa Samoopredeljenjem, ako to i uradi, može samo da „izvrši političko samoubistvo“.

„Hodžaj, bez obzira na to što se kandidovao za premijera, očekivano je da će njegov DPК želeti i mesto predsednika Кosova, jer je to koncepcija njegove stranke. U toj varijanti on bi bio predsednik, a Hoti bi ostao premijer. To je opcija koja bi zadovoljila i Zapad i ostale političke aktere, jer bi dobili Hotija koji je pokazao da ume da ide napred i čvrstu ruku Hodžaja kao predsednika koji bi mu bio kontramehanizam“, objašnjava Beriša.

Кo god da pobedi, sa Srbima mora da razgovara

Bivši zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović kaže da ne može da daje unapred prognoze što se tiče albanske političke scene, ali da je za Srbe siguran da će se držati kao i sada.

„Za nas je suštinski važno da nastavimo da se držimo zajedno i da Srbi budu okupljeni kao i do sada oko Srpske liste, da ona bude i dalje jedinstvena i da predstavlja srpski narod u Prištini“, smatra Stojanović.

Samo tako, prema njegovim rečima, Srbi imaju šansu da se izbore za svoja prva na Кosovu, iako je to bilo i biće jako teško.

„Što se tiče Albanaca, oni će nastaviti da vode borbe između sebe i oko plena i vrlo je neizvesno predviđati ko će od njih pobediti. Naš stav prema tome je uvek bio isti, nas ne interesuje ko će predstavljati Albance, ali ko god bude sedeo u vlasti, moraće da razgovara sa legitimnim predstavnicima Srba i neće moći da isfabrikuje neke nove Srbe koji će raditi po njihovom nalogu“, uveren je Stojanović.

Samoopredeljenje ubrzalo proces

Odluka o vanrednim parlamentarnim izborima dolazi nakon što je Ustavni sud Кosova objavio kompletnu odluku kojom je izbor vlade Кosova na čelu sa premijerom Avdulahom Hotijem proglašen neustavnim i naloženo je da se ide na prevremene izbore.

Ustavni sud je na zahtev pokreta Samoopredeljenje razmatrao ustavnost glasa poslanika Etema Arifija iz partije Aškalija i njegov glas je proglašen nevažećim, zato što je bio pravosnažno osuđen na godinu i tri meseca zatvora zbog korupcije.