Redžep Seljimi
Printscreen
Redžep Seljimi

Printscreen

Redžep Seljimi, Foto: Printscreen

Nakon što su Hašim Tači, Jakup Krasnići i Kadri Veselji praktično potvrdili da bez Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije i Ujedinjenih nacija ne bi mogli da dođu do nezavisnosti Kosova, od juče se na spisku "pokrovitelja" našao i - NATO.

Naime, juče se u sudu pojavio poslednji od četvorice optuženih i jedan od članova Glavnog štaba terorističke paravojske OVK Redžep Seljimi, koji je negirao krivicu, a sve ono što je radio nazvao je borbom za "oslobođenje Kosova od okupatora - Srbije".

- Borbu za oslobođenje Kosova započeo sam sa Ademom Jašarijem i završio je sa generalom Veslijem Klarkom i NATO - naveo je, pored ostalog, Seljimi, koji je rekao da je "optužnica netačna i nepravedna i prema njemu i prema borbi njegovog naroda.

Preporučujemo:

Seljimi, koji je važi za glavnog operativca tzv. OVK, dodao je da će u ovom postupku dokazati da se borio za slobodu i da je ta borba "bila čista i pravična".

- OVK i ja nemamo veze za udruženim zločinačkim poduhvatom koji se pominje u optužnici. Borio sam se protiv Srbije kao okupatora, koja je mom narodu nanela samo zlo i genocid - rekao je optuženi.

Seljimi je ovu priliku iskoristio i da kaže da je kao poslanik Skupštine u Prištini svojevremeno bio protiv osnivanja Specijalizovanog tužilaštva i veća Kosova, (koja mu sada sude, a čine ih međunarodne sudije i tužioci, ali se sudi na osnovu ustava i zakona tzv. Kosova), jer je želeo da se pravda vrši u institucijama Kosova.

Dao je i svoje tumačenje mišljenja Međunarodnog suda pravde u vezi sa nezavisnošću Kosova, tvrdeći da je taj sud odlučio u prilog Kosovu.

- Međutim, samo nekoliko meseci pre odluke MSP srpske vlasti su odlučile da izdaju dokument protiv nezavisnosti Kosova. Smatramo da nije trebalo da se osnuje sud na osnovu onoga što je Srbija odlučila - naveo je Seljimi.

Optužnica ga zajedno sa Tačijem, Veseljijem i Krasnićijem tereti za 98 ubistava, za 18 poznatih žrtava prisilnog nestanka i više od 416 nezakonitih pritvaranja, koja su izvršena bilo po njegovom naređenju, bilo uz njegovu pomoć, podršku ili sa njegovim znanjem. Seljimi će kao i ostali, odgovarati i po komandnoj i po individualnoj krivičnoj odgovornosti za zločine koje je OVK počinila na KiM i severu Albanije u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Ročištu su prisustvovali pomoćnici specijalizovanog tužioca Kosova Džek Smit, kao i Seljimijev pomoćni branilac Robert Karels, koji je objasnio da glavni branilac Dejvid Jang nije bio u situaciji da dođe usled mera za sprečavanje širenja virusa korona uvedenih u Velikoj Britaniji.

Sudija Nikolas Giju upozorio je Seljimija, kao i prethodne optužene, da ne smeju da otkrivaju podatke koji su zaštićeni i tajni.

Inače, u prvom pojavljivanju pred sudom, sva četvorica okrivljenih izjasnila su se da nisu krivi za optužbe. Branioci Seljimija i Veseljija rekli su da će podneti zahtev da se njihovi klijenti brane sa slobode.

POJAŠNJENJE OSEĆAJA

Izjašnjavajući se o krivici, Seljimi je najpre u sudnici rekao da se "ne oseća krivim ni po jednoj od tačaka optužnice". Sudija je tada zatražio da pojasni da li je prevod bio tačan, odnosno da li je baš tako rekao, naglašavajući da je bitno da li se kaže "ne osećam se krivim" ili "nisam kriv". Seljimi je tada uz osmeh rekao da uglavnom govori ono što oseća i u "drugom pokušaju" se izjasnio da "nije kriv".

SL: Razmišljamo o napuštanju vlade

Šef poslaničke grupe Srpske liste Igor Simić najavio je da će ta stranka, najverovatnije, dati podršku za rušenje aktuelne vlade u Prištini, na čijem je čelu Avdulah Hoti, jer se, kako je naveo, ne poštuje koalicioni sporazum. Simić je za "Indeks onlajn" rekao da poslanici SL nisu juče učestvovali u radu Skupštine i poručio da neće učestvovati ni ubuduće:

- Zalažemo se za ekonomski razvoj i za borbu protiv pandemije. Ali, smatram da moraju da nas poštuju kao partnera. Na stolu imamo potpisan sporazum i zahtevamo da se on poštuje. Zbog odnosa prema SL, ozbiljno razmišljamo o napuštanju vlade.