Kosovo
printscreen
Kosovo, Foto: printscreen

"Shvatila sam da vam treba tačna mapa Zapadnog Balkana, pa sam vam je poslala diplomatskom poštom. Pristup sa zombi mapama krajnje neprofesionalan, otuda i nedostaci. Dok god ne stavite mapu koju sam vam poklonila, to će duže vaš posao biti neuspešan", napisala je Haradinaj Stubla na Tviteru.

Kako su juče preneli prištinski mediji tokom intervjua koji je Lajčak dao iz Brisela za portal "Juropijan Vestern Balkans" kamera je u pozadini zabeležila mapu na kojoj je Kosovo prikazano kao sastavni deo Srbije i bez administrativne linije, prema Rezoluciji 1244 SB UN.

Nakon toga su usledile mnoge reakcije kosovskih političara, koji su tražili da se Lajčak zbog toga izvini. Tim povodom oglasio se i portparol EU Peter Stano koji je poručio da je svima bolje da se usresrede na dijalog.

"Tvrdnja o mapi je potpuno pogrešna i netačna. Ova zvanična mapa EU je u skladu sa položajem, statusno neutralna. Preporučio bih svima da se usredsrede na stvarna pitanja koja pomažu unapređivanju dijaloga o normalizaciji, umesto da pokušavaju da izmišljaju lažne priče", rekao je Stano.