Sulejman Ugljanin
Tanjug/Edib Tahirović 5.2.2018.
Sulejman Ugljanin

Tanjug/Edib Tahirović 5.2.2018.

Sulejman Ugljanin, Foto: Tanjug/Edib Tahirović 5.2.2018.

- Ugljanin se tu redovno sastaje sa Albancima koji su izaslanici prištinske vlasti, odnosno Ramuša Haradinaja i Hašim Tačija. Glavna tema tih razgovora je Srbija, razrađuju na koji način dalje treba provocirati, kakve ideje plasirati... Znajući sve to, ne treba da čudi što Ugljanin svaki čas daje zapaljive izjave, poput onih da će otcepiti Sandžak od Srbije ili da je Kosovo nezavisno i da bi ga on odmah priznao - otkriva izvor.

Često zasedaju

Bezbednosni analitičar Vlade Radulović kaže da ima saznanja da se Ugljanin sa Albancima sastajao u nekoliko navrata, i to u mestu Rezala kod jezera Gazivode.

- Pre pola godine sastao se sa direktorom tzv. kosovske policije Mentorom Šabanijem, koji je hapsio direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, kao i sa pripadnicima kosovske obaveštajne službe. Sastanci sa njima pokazuju koliko je priča ozbiljna. S druge strane, on ima običaj i da ih ugosti u Sandžaku. U martu ove godine bio je i onaj čuveni sastanak sa Redžepom Hotijem, koji je saradnik Kadrija Veseljija. Takođe, postoje sastanci između njega i Aljbina Kurtija, što je opet posebno interesantno, jer on važi za vođu ozbiljne ekstremističke organizacije na Kosovu - kaže Radulović.

Dodaje da se na tim sastancima obično provlači Ugljaninova rečenica koju stalno napominje - da se “slobodom i nezavisnošću Kosova stvara sloboda i za Sandžak”.

- Sve ovo je opasno, nama može da napravi vrlo veliki problem - upozorava sagovornik.

Udruživanje

Šef diplomatije Ivica Dačić kaže da ga sastanci Ugljanina i predstavnika kosovskih Albanaca nimalo ne čude, ali da narod ne treba da brine I da je sve pod kontrolom.

- Ne čudi me uopšte što se udružuju svi neprijatelji Srbije. Ali nema nikakve bojazni za Srbe, mi ćemo saćuvati mir i Srbiju.