Aleksandar Vučić
Tanjug/Dragan Kujundžić
Aleksandar Vučić

Tanjug/Dragan Kujundžić

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Tema će biti Kosovo, a u timu predsednika Srbije kažu da on potpuno spreman ide na sastanak.

"Predsednik Vučić se nikada ovako temeljno nije pripremao kao za ove sastanke u Nujorku", navode u Vučićevom timu.

Predsednik Srbije će tokom boravka u Njujorku imati i druge sastanke a glavna tema svih biće upravo Kosovo.

Prema saznanjima, Vučić će tražiti zaštitu za srpski narod na KiM , ali pre svega insistiraće u razgovoru sa Pompeom da SAD izvrše pritisak na vlast u Prištini da ukine takse na robu iz Srbije.

Vučić će poslati jasnu poruku sagovorniku da bez toga nema povratka za pregovarački sto.

Majk Pompeo, Bangkok

Profimedia

Majk Pompeo, Bangkok, Foto: Profimedia

"Predsednik će od najveće sile sveta tražiti balansirani i fer pristup rešavanju kosovskometohijske krize. Posle ove posete stvari će biti mnogo jasnije kada je u pitanju pogled na budućnost Srbije, posebno u smislu američke politike prema južnoj srpskoj pokrajini", kaže izvor.

Iznenadni poziv Pompea Vučiću govori u prilog tezi da se Americi sa rešavanjem kosovskog problema i da želi da preuzme ključnu ulogu u tom procesu.

Sve je obustavljeno! Putina hitno prebacuju HELIKOPTEROM U NEPROBOJNU TVRĐAVU!

AUTOR: Sputnjik/Alo.rs/D.S. DATUM I VREME: 19.08.2019. 16:38 - 19.08.2019. 17:24 Održaće se hitan sastanak Vladimir Putin, Foto: Profimedia.rs Predsednik Rusije Vladimir Putin stigao je u zvaničnu posetu Francuskoj, gde će se sastati sa svojim kolegom Emanuelom Makronom.

I "Novosti" pišu da bi sutrašnji sastanak mogao da nagovesti početak zaokreta u politici Amerike prema Beogradu i da je signal da Vašington preuzima inicijativu u rešavanju kosovskog čvora, što bi veoma brzo moglo da rezultira povlačenjem taksi i odmrzavanjem dijaloga.

Ramuš Haradinaj

AP

Ramuš Haradinaj, Foto: AP

Do susreta koji je očigledno rezultata direktne diplomatije koja traje duže vreme između Beograda i Vašingtona, dolazi u trenutku kada iz SAD stižu sve glasnije poruke da treba da se stavi tačka na višedecnijski konflikt, piše list.

Sagovornici "Srpskog telegrafa" saglasni su da je Vučićev odlazak u Njujork deo srpske ofanzive na SAD, a istovremeno sastanak tumače kao nastavak akcije koju je Donald Tramp započeo pismima upućenim predstavnicima Beograda i Prištine u kojima je naglasio da je došlo vreme za dogovor.

BONUS VIDEO: