Hašim Tači
Youtube/ RadioSlobodnaEvropa
Hašim Tači

Youtube/ RadioSlobodnaEvropa

Hašim Tači, Foto: Youtube/ RadioSlobodnaEvropa

„Dana 26. novembra 2020, Specijalizovano veće Ustavnog Suda (u daljem tekstu: veće Ustavnog suda) donelo je odluku po zahtevu za ocenu ustavnosti predloga amandmana na član 162 Ustava Kosova (u daljem tekstu: Ustav) u vezi sa Specijalizovanim većima i Specijalizovanim tužilaštvom. Veće Ustavnog suda je konstatovalo da predloženi ustavni amandmani umanjuju prava i slobode zajemčene poglavljem II Ustava“, navodi se u saopštenju.

„Veće Ustavnog suda je u odluci ocenilo predložene ustavne amandmane uz uvažavanje specifičnog konteksta i karakteristika Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva. Veće Ustavnog suda je takođe potvrdilo da prema članu 162(3) ustava ono ima isključivu nadležnost za davanje takve ocene pošto se predloženi amandmani tiču Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva“, navodi se u saopštenju.

Veće Ustavnog suda je takođe ponovilo „da se prema članu 162(13) i (14) Ustava mandat Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva nastavlja do obaveštenja Saveta Evropske unije o njegovom završetku“, zaključuje se u saopštenju.