Hašim Tači
Facebook
Hašim Tači

Facebook

Hašim Tači, Foto: Facebook

Sagovornici navode da, zbog ranijih iskustava, ne čudi što su oni uplašeni.

Hašim Tači

Tanjug/AP

Hašim Tači, Foto: Tanjug/AP

Odluka o tome ko će štititi svedoke pre, tokom i nakon suđenja tek treba da se razmatra, a Srbija bi mogla biti sigurna kuća za svedoke samo ukoliko sud od naše države zatraži pružanje međunarodne pravne pomoći, objašnjavaju sagovornici.

Opravdan strah

Penzionisani sudija Danica Marinković veruje da će neki svedoci, pogotovo Srbi, iz straha od odmazde tražiti zaštitu u Srbiji.

- Normalno je da se svedoci plaše svedočenja, jer postoji loše iskustvo kada su, na primer, u slučaju Ramuša Haradinaja, ljudi pre svedočenja stradali i nestajali. Verujem da i sada među svedocima ima Srba i verujem da će oni želeti da ih štiti Srbija. Optužnice su ozbiljne i videćemo kako će se odbrana ponašati kada sazna ko su svedoci. Ako postoji dobra volja, sud ima mehanizme da zaštiti svedoke. Srbija ne može biti inicijator za zaštitu svedoka, već to može da uradi sud ako odluči da zatraži od Srbije međunarodnu pravnu pomoć u vidu pružanja zaštite svedocima - napominje sagovornica.

Mogu da se zaštite

Bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kaže da su svedoci i njihova svedočenja najvažnija stvar u ovim suđenjima, jer su faktički jedini dokazi.

Vladimir Vukčević

Youtube Printscreen

Vladimir Vukčević, Foto: Youtube Printscreen

TUŽILAC TRAŽI OSTANAK U PRITVORU Vođe OVK opasne na slobodi

Specijalizovano tužilaštvo Kosova smatra da Tači i ostala trojica „treba da ostanu u pritvoru jer postoji realna opasnost od uticaja i zastrašivanja svedoka, kao i rizik da mobilišu svoje pristalice i ometaju postupak“.

- Postoji sumnja da su u skorije vreme vladini zvaničnici lojalni Tačiju i Veseljiju obavili koruptivne isplate potencijalnim svedocima tužilaštva, navodno za putne troškove, iako te troškove plaća sud u Hagu - naveli su tužioci.