Skupština Kosova
Profimedia
Skupština Kosova

Profimedia

Skupština Kosova, Foto: Profimedia

* Poslanici skupštine Kosova izglasali su raspuštanje tog tela

* Za je glasalo 89 poslanika, dvoje je bilo protiv, dok je jedan poslanik bio uzdržan.

* Srpska lista nije prisustvovala današnjoj sednici

Skoro mesec dana nakon ostavke kosovskog premijer, Ramuša Haradinaja, Kosovska skupština izglasala je predlog za raspuštanje šestog saziva ove skupštine, prenosi portal KoSSev.

Kosovska javnost sada očekuje da kosovski predsednik Hašim Tači postupi po ustavnim obavezama i raspiše sedme vanredne parlamentarne izbore na Kosovu.

Pročitajte još:

 

U kratkoj debati koja je prethodila glasanju o drugoj tački dnevnog reda, odnosno predlogu za raspuštanje kosovske skupštine, šef poslaničke grupe LDK Avdulah Hoti, poručio je da će vlada PAN otići u istoriju kao najobimnija, ali i kao vlada čiji su zvaničnici suočeni sa optužnicama. Naveo je i da je ova vlada, ali i predsednik pokušala da vodi neustavan dijalog sa Srbijom, te da politički konsenzus oko dijaloga nikada nije postignut.

Vučić iz Njujorka alarmirao narod: Neću da vas lažem, situacija je jako teška!

AUTOR: Alo.rs DATUM I VREME: 21.08.2019. 19:43 Uključio se uživo iz SAD Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen Predsednik Aleksandar Vučić javio se uživo iz Njujorka da građnima Srbije saopšti kako su protekli razgovori sa američkim zvaničnicima. On se juče sastao sa državnim sekretarom Majkom Pompeom, a danas i sa zamenikom njegovog pomoćnika Metjuom Palmerom i izvršnim potpredsednikom Atlantskog saveta Dejmonom Vilsonom.

Problema je bilo i u spoljnoj politici, podsetio je Hoti, ukazavši na to da građani Kosova i dalje nemaju viznu liberalizaciju, a da Kosovska policija nije deo međunarodne organizacije Interpol.

Sednici koje je zakazana početkom meseca je prethodilo više nedelja političkog previranja u Prištini, a u pripremi za vanredne izbore do sada je formalizovana jedna predizborna koalicija – između AAK Ramša Haradinaja i PSD Špenda Ahmetija.

Prema spekulacijama u medijima, od tri datuma kada je zakonski moguće zakazati izbore - 22. septembar, 29. septembar ili 6. oktobar, kosovski predsednik je već odabrao poslednji.

Ocenu da će vanredni parlamentarni izbori na Kosovu biti zakazani za 6. oktobar, izneo je i srpski predsednik Aleksandar Vučić.

Bonus video

Neverovatno parkiranje u centru Beograda!