Tači i Veselji
Ilustracija
Tači i Veselji

Ilustracija

Tači i Veselji, Foto: Ilustracija

Trendafilova je na sastanku sa EU upozorila da se ova institucija suočava sa neprestanim pritiscima i da su ponovljeni pozivi da Ustavni sud Kosova preispita odluku iz 2015. godine koja je omogućila osnivanje ovog suda.

Sud gubi smisao ako se premesti iz Haga u Prištinu

Takođe je napomenula i da bi se, ako kosovska vlada nastavi sa ovakvim naporima, moglo pokušati sa izmenama i dopunama Zakona za pomilovanje za one koji su osuđeni od strane Specijalizovanih veća, ili sa seobom sedišta ili arhiva na Kosovo, ili oboje.

Bjegović ovakav plan Prištine smatra veoma opasnim i veruje da ima veze s pokušajem da na ovaj način oslobode Hašima Tačija i Kadrija Veseljija iz Haga.

„Kosovska strana od početka vrši ogromne pritiske na ovaj sud, a za to sada imamo i potvrdu same predsednice suda. Nije mi jasno zašto ne imenuje ko pritiska sud i da li ti pritisci dolaze i od evropskih i američkih zvaničnika. Poznato je i da albanski lobi ima dosta novca i da su ozbiljno uključeni u lobiranje za ovu stvar“, ističe naš sagovornik.

Priština potkopava temelje suda za OVK

Veliki je problem, dodaje on, što bi ovakav pokušaj zastrašio mnoge svedoke koji su spremni da svedoče o zločinima OVK i mnogi bi u tom slučaju odustali zbog straha po ličnu bezbednost.

„Ako bi se ovako nešto desilo, rad Specijalizovanog suda bi bio blokiran. Međutim, nadam se da ovakvi pokušaju neće proći jer bi EU i sam Brisel doveli u pitanje njihovu ulogu i odgovornost u ovom procesu“, smatra Bjegović.

Podsećamo, u Prištini se od početka rada ovog suda piše peticija za njegovo premeštanje u Prištinu ili ukidanje i do sada je prikupljeno više od 25.000 potpisa. S druge strane, deo političkog establišmenta smatra da bi ovaj sud trebalo da sudi i Srbima za zločine koje su navodno počinili na Kosovo i Metohiji.

„Za pretpostaviti je da će novi saziv prištinskog parlamenta pokušati da traži ili utiče da se ovaj sud prebaci u Prištinu, ali mislim da neće u tome uspeti jer su u EU svesni kakva bi problem nastao. To ne bi bilo samo fizičko prebacivanje već bi se tu našle i arhive i poverljiva dokumenta koja se tiču zaštićenih svedoka“, napominje naš sagovornik.

Priština

Alo!/ Dejan Briza

Priština, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Ne mogu u parlamentu da promene namenu suda

S druge strane, on veruje da je nije moguće ni na koji način promeniti namenu ovog suda, jer se zna na osnovu čega i zbog čega je on osnovan.

„Ukoliko Priština želi da sudi i Srbima za potencijalne ratne zločine onda bi morala da osnuje i neki novi sud jer ovaj ne bi mogao da menja svoju osnovnu namenu“, dodaje on.

Govoreći pred predstavnicima šefova misija država članica Evropske unije (EU) u Hagu Trendafilova je upozorila da će se, kako napreduju sudski procesi, pritisci verovatno povećavati u različitim oblicima.

Inače, predstavnici Specijalnog suda redovno podnose izveštaj pred diplomatskim predstavnicima država EU koje su glavni finansijeri rada Specijalnog suda. Za adekvatno funkcionisanje Specijalnog suda EU izdvaja više od 40 miliona evra godišnje.

Komentari (1)

vlada

23.02.2021 18:56

Ja mislim,ako to urade e onda bi mi trebali potrositi sve sto imamo da kupimo 5 diviziona S 400 jos 50 Suhoja i da konacno izadjemo na nase vekovno more,pregazimo dokle mislimo da je nase udarimo jake granice,pa nek drugi probaju da napadnu,na sve ili nista,zbaci gde gid postoji trag SRPSKI crkva,manastir,tu he sveta SRPSKA zemlja,e onda taj sud staviti kod nas,pa da im MI sudimo,MNOGIMA.