IZBORI ZA GRADONAČELNIKA NA SEVERU KOSOVA Srpska lista proglasila pobedu, građani slave! Predsednik srećan zbog jedinstva

Biračka mesta otvorena u 7h

Izbori na Severu Kosova
Izbori na severu Kosova, Foto: Tanjug

U opštinama Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i severna Kosovska Mitrovica danas se održavaju vanredni izbori za gradonačelnike na kojima pravo glasa ima 57.983 građana.

HOĆE DA ZATRU SVE SRPSKO Albanci udarili na svetinju, poludećete od besa kad vidite u šta hoće da pretvore crkvu u Prištini!

Poštovani čitaoci, ovim završavamo današnji blog. Šta se dešavalo danas u srpskim opštinama na severu Kosova i Metohije čitajte na portalu Alo.rs.

21.30 Predsednik Vučić čestitao Srpskoj listi pobedu na izborima na severu KIM

Više čitajte klikom OVDE.

21.07 Građani slave pobedu u centru Mitrovice

U centru severnog dela Kosovske Mitrovice, jednoj od četiri opština u kojima su danas birani gradonačelnici na vanrednim lokalnim izborima, okupljaju se večeras građani kako bi proslavili pobedu svih kandidata Srpske liste na izborima.

Goran Rakić
Goran Rakić, Foto: Tanjug/ Filip Krainčanić

Kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice Goran Rakić došao je da pozdravi građane, a očekuje se da će se medijima koji su danas pratili glasanje obratiti sva četvorica kandidata Srpske liste za gradonačelnike.

Kako javlja izveštač Tanjuga sa lica mesta, na ulicama Kosovske Mitrovice je mirna atmosfera.

20.45 Đurić: Velika vest, nastavljamo borbu

Ovo je velika vest, nastavićemo da se borimo, izjavio je večeras direktor Kancelarije za kiM Marko Ðurić povodom pobede Srpske liste na izborima za gradonačelnike u četiri opštine na severu Kosova.

- Ovo je propast i neuspeh onih koji su pozivali na bojkot ovih izbora i propast nastojanja Prištine da, kandidujući Albance u sredinama gde preko 90 odsto čine Srbi, preuzmu kontrolu nad severom - rekao je Ðurić na konferenciji za novinare u Beogradu.

20.12 Srpska lista proglasila pobedu u sve četiri srpske opštine!

Kandidati Srpske liste za gradonačelnike na današnjim vanrednim lokalnim izborima pobedili su u sve četiri opštine na severu Kosova i metohije, osvojivši veći broj glasova uz veću izlaznost nego na lokalnim izborima 2017. Više čitajte OVDE.

19.48 Najveća izlaznost u zubinom Potoku

Izlaznost na izborima u četiri opštine na severu KiM do 19 časova časova je u Kosovskoj Mitrovici bila 38,74 odsto (8.545 birača), a u Zubinom Potoku 50,74 procenata, odnosno 4.331 birača, saopšteno je iz CIK-a.

U Leposaviću je glasalo 41,57 odsto, ili 7.550 birača, a u Zvečanu 45,71 odsto upisanih birača, ili njih 4.169.

Glasačka mesta su zatvorena u 19 časova, a prvi rezultati biće poznati oko 22 sata.

19.15 Biračka mesta zatvorena

Biračka mesta na izborima za gradonačelnike u četiri srpske opštine na severu Kosova zatvorena su večeras u 19 sati.

Glasalo se na 87 biračkih mesta, a u okviru 44 biračka centra upisano je oko 58.000 registrovanih glasača.

Izbore je raspisala prištinska administracija pet meseci nakon što su predsednici tih opština podneli ostavke, što je bila njihova reakcija na odluku Prištine da uvede takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije.

18.50 Došlo do fizičkog obračuna!

U sedištu Demokratskog saveza Kosova (DSK) u Kosovskoj Mitrovici došlo je danas do fizičkog sukoba između članova stranke, kojom prilikom je povređen i jedan policajac, izveštava prištinska "Gazeta ekspres", prenosi RTK2.

Više čitajte klikom OVDE.

18.00 Izlaznost raste u popodnevnim časovima

Izlaznost u četiri opštine na severu KIM u kojima se danas biraju gradonačelnici raste u popodnevnim časovima.

U biračkim mestima u Kosovskoj Mitrovici primetne su veće gužve nego ranije danas.

Rezultati glasanja se očekuju oko 20 časova.

15.50 Do 15 časova glasalo 30 odsto birača

Prema podacima CIK-a do 15 sati u Kosovskoj Mitrovici glasalo je 30 odsto odnosno 6.617 upisanih birača.

U Leposaviću je glasalo 33,05 odsto, odnosno 6.003 birača, dok je u Zvečanu na glasanje izašlo 34,34 odsto, odnosno 3.169 birača.

Prema podacima CIK-a, u Zubinom potoku izlasnost je bila 34,45 odsto, odnosno 2.940 birača.

15.15 - Do podne izlaznost 21 odsto

Koalicija nevladinih organizacija Demokratija na delu, koja prati izbore za gradonačelnike u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, objavila je da je izlaznost do 12.00 časova u tim opštinama bila 21 odsto.

Srđan Milojević iz Organizacije Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC) detaljnije je otkrio da je u Leposaviću izlaznost bila 24 odsto, Zvečanu 21, severnom delu Kosovske Mitrovice 20 odsto i Zubinom potoku 18.

12.27 Izbori protiču mirno, izlaznost do 11.00 sati

Srpski član CIK-a Stevan Veselinović rekao je Tanjugu da glasanje za gradonačelnike u četiri opštine na severu Kosova za sada protiče mirno.

Veselinović je izneo i podatke o izlaznosti do 11.00 časova, navodeći da je izlaznost u severnom delu Kosovske Mitrovice bila 15,58 odsto, odnosno glasalo je 3.437 birača.

Prema njegovim rečima, do 11.00 sati u Leposaviću je glasalo 17,96 odsto ili 3. 262 glasača, u Zvečanu 16,12, odnosno

1. 488, a u Zubinom potoku 13,76 odsto upisanih ili 1.174 birača.

10.18 Građani u kolonama izlaze na izbore

9.40 Glasao kandidat za gradonačelnika opštine Zvečan Janković

U Osnovnoj školi Vuk Karadžić jutros oko 8.30 časova glasao je kandidat za gradonačelnika Zvečana ispred Srpske liste Vučina Janković koji očekuje veliku izlaznost.

U opstini Zvečan, jednoj od četiri optine na severu Kosova i Metohije u kojoj se danas biraju gradonačelnici glasanje protiče bez problema.

9.30 Ðurić: Mirno i u što većem broju Srbi da izađu na izbore

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Ðurić apelovao je danas na Srbe da u što većem broju izađu na izbore za gradonačelnike u četiri srpske opštine na severu Kosova.

Marko Đurić
Marko Đurić, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On je ponovio da je cilj albanskih političara u Prištini da kroz izborni proces pokušaju da "zauzmu" opštine s većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova i Metohije i da se stvara atmosfera zastrašivanja Srba da ne izađu na izbore i da oni tako proguraju svoje predstavnike za gradonačelnike.

8.10 Goran Rakić glasao u Tehničkoj školi u 8 i 5.

- Nama koji živimo ovde, ovi izbori znače opstanak i ostanak na ovim prostorima - rekao je Rakić.

Goran Rakić, gradonačelnik Kosovske Mitrovice
Goran Rakić, Foto: Tanjug

8.00 Veliki broj građana severnog dela Mitrovice okupljaju se kod spomenika knezu Lazaru kako bi odatle krenuli ka biračkim mestima.

7.20 Igor Simić, potpredsednik Srpske liste glasao u 7 sati u Tehničkoj školi.

- Nadam se da će birački dan proteći u najboljem redu kao što je i počeo. Najbitnije da svi rade svoj posao. Veliko je interesovanje građana Mitrovice da iskoriste svoje pravo glasa - rekao je Simić.

7.00 Sva biračka mesta otvorena su na vreme, u 7 sati, i bez problema. Veliki broj ljudi već je sada na biračkim mestima. Sve prate posmatrači OEBS-a.

Za mesto gradonačelnika četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom nadmetaće se Srpska lista, Samoopredeljenje i Demokratska partija Kosova (PDK) sa ukupno 12 kandidata.

SKANDAL! Šiptar Tahiri nudio 50.000 evra za imena srpskih vojnika koji su silovali Albanku sa lažne slike! Ponudu je povukao, pa poslao JOŠ GORU poruku!

Portparol Centralne izborne komisije Kosova (CIK) Valjmir Eljezi izjavio je ranije da će na dan glasanja u četiri opštine biti otvorena 44 biračka centra sa 87 glasačkih mesta.

VANJA GRBIĆ OTKRIVA ŠTA SU MU MUDRACI NA HILANDARU REKLI O KOSOVU! Telo ne može da živi bez duše, može bez srca, zamenite, stavite pejsmejker, ali bez duše ne može!

Predsednik Kosova Hašim Tači raspisao je vanredne izbore na severu Kosova za 19. maj pošto su srpski gradonačelnici dali ostavke na svoje funkcije 27. novembra prošle godine zbog odluke Prištine da uvede takse od 100 odsto na uvoz robe iz centralne Srbije i BiH, kao i zbog pokušaja hapšenja potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi