Vladimir Putin
Tanjug/AP
Vladimir Putin

Tanjug/AP

Vladimir Putin, Foto: Tanjug/AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin je, govoreći o događajima 1999. godine, kada je prištinski aerodrom "Slatina" na Kosovu i Metohiji zauzeo kombinovani bataljon ruskih vazduhoplovnih snaga, izjavio da su od njega tražili mišljenje o mogućnosti izvođenja te operacije, a da je on odgovorio da je, "ako je svrsishodno, treba sprovesti".

Putin je, u intervjuu za TV Rusija 1, na pitanje ko i kako je doneo odluku o zauzimanju aerodroma odmah po okončanju NATO bombardovanja SRJ, podsetio da je tada bio sekretar Saveta bezbednosti i da mu je tadašnji načelnik Generalštaba ruske vojske general Anatolij Kvašnjin rekao da postoji ideja da bude zauzet aerodrom "Slatina", prenosi "Sputnjik".

Na pitanje: "Zašto?" odgovorio je da je "očigledno da ćemo odatle jednom morati da odemo, ali ćemo imati nešto za pregovaranje".

- Kvašnjin se nije usudio da to koordinira sa visokim zvaničnicima, uključujući Ministarstvo odbrane Rusije, ali to je učinjeno - naglasio je sadašnji šef ruske države.

Kombinovani bataljon ruskih vazdušno-desantnih snaga, koji je bio u sastavu međunarodnog mirovnog kontingenta u Bosni i Hercegovini, izvršio je 12. juna 1999. godine usiljeni marš do Prištine, a cilj operacije bio je zauzimanje aerodroma "Slatina" pre britanskog odreda mirovnih snaga NATO-a.

Kosovo i Metohija, Srbija

Shutterstock

Kosovo i Metohija, Srbija, Foto: Shutterstock

"Sputnjik" navodi da je u maju 1999. major Junus-Bek Jevkurov dobio tajni zadatak od najvišeg vojnog rukovodstva Rusije - da se kao grupa od 18 vojnika specijalnih snaga GRU-a tajno infiltriraju na Kosovo i Metohiju, preuzmu kontrolu nad aerodromom "Slatina" i pripreme se za dolazak glavnih snaga ruskog kontingenta.

O planiranju akcije zauzimanja aerodroma juče je, ekskluzivno za "Novosti", govorio general Viktor Zavrzin koji je naglasio da je "ruski marš bio odgovor na NATO prevaru". O istoj temi, lane je za naš list pričao i general- -potpukovnik Nikolaj Viktorovič Staskov, tadašnji načelnik štaba vazdušno-desantne vojske (VDV) Ruske Federacije i čovek koji je spremao ruske padobrance:

- Vladalo je veliko nepoverenje vojnika prema Kremlju dok je Jeljcin bio na kormilu države. Nezadovoljstvo padobranaca i grupe drugih visokih oficira u Kremlju eskaliralo je nakon prevare Černomirdina koji je u Beograd Miloševiću u stvari odneo američki plan raspoređivanja NATO na KiM, koji je srpsku vojsku izbacivao van pokrajine - ispričao nam je Staskov.

Opisujući te dane Staskov, tada potpukovnik, nam je rekao da su generali Valerij Ribkin i Nikolaj Ignjatov (danas načelnik Štaba VDV i heroj Rusije), bili u vrhu piramide odlučivanja, a da je on bio učesnik u razradi svih situacija "ukoliko ruski bataljon sa komandantom Sergejom Pavlovom zapadne u probleme na KiM".

- Posle političke odluke da naše snage ne učestvuju u mirovnoj operaciji na Kosovu, sedeli smo u Moskvi i razgovarali kako pomoći srpskom narodu jer smo imali obaveštajnu procenu sa terena šta će se dogoditi. Ribkin, Ignjatov i ja kontaktirali smo i sa tadašnjim načelnikom Generalštaba Anatolijem Vasiljevičem Kvašnjinom, a sve vreme uz nas je bila Uprava GRU (Ruska vojna obaveštajna služba). Meni je kao veteranu sa Balkana dat zadatak da odaberem jedinicu i odredim maršrutu marša. U vertikali komandovanja bila su samo tri čoveka - ispričao nam je svojevrmeno Staskov.

Kako je to juče potvrdio i predsednik Putin, načelnik Generalštaba Kvašnjin otišao je u njegovu kancelariju, a sa pozicije sekretara Saveta bezbednosti RF odobrio je celu akciju. Ruski predsednik ponovo je naglasio ulogu generala Junus-Beka Jevkurova, tada majora GRU, danas zamenika ministra odbrane Ruske Federacije. Jevkurov je prošlog oktobra svoju promociju na visokoj dužnosti imao u Beogradu gde je došao u posetu sa Dmitrijem Medvedevom. Sačekali su ga brojni prijatelji u Srbiji. Inače Jevkurov je odlikovan najvišim odlikovanjem "Heroj Rusije" u prvim ukazima koje je potpisao Putin kada je postao predsednik aprila 2000.

Ovaj, za mnoge misteriozni general, od maja 1999. vodio je grupu od 18 komandosa GRU na Kosmetu. U jedinom razgovoru za srpske medije, tačnije za knjigu "Skok na Slatinu", uredniku "Odbrane" Miroslavu Toholju nije ni potvrdio ni demantovao da je njegova grupa pola rata na KiM bila u dobrovoljcima VJ, a pola infilitrirana u OVK.

SRBI SE NIKA NEĆE ODREĆI KOSOVA

General Nikolaj Viktorovič Staskov je doktor političkih nauka i kandidat za tamošnju Akademiju nauka:

- Naša je procena da se Srbi nikada neće pomiriti zato što su isterani sa Kosova koje je izvor pravoslavlja i duša naroda. Takođe, situaciju trenutno ocenjujemo kao lošu jer se vaši sunarodnici iseljavaju, ali, kao i vaš predsednik Vučić, procenjujemo da se Kosova Srbi nikada neće odreći!

ČEKALE TRI DIVIZIJE

Tti divizije vazdušno-desantne vojske sa 120 aviona bile su spremne za rat na Kosovu juna 1999. Naređenje da krenu usledilo bi da je samo jedan metak opaljen na našu vojsku. Britanski general Majkl Džekson, kako sumnjamo, imao je ove informacije kada je 12. juna rekao pred kamerama da Rusi mogu da ostanu na "Slatini" jer neće da rizikuje treći svetski rat. Da, mi smo bili spremni na sve - ovo je za "Novosti" posvedočio general Staskov