Rosu blizu prelaza Jarinje
Alo!
Rosu blizu prelaza Jarinje

Alo!

Rosu blizu prelaza Jarinje, Foto: Alo!

* Srpskim zvaničnicima zabranjeno je učešće u kampanji na Kosovu

* Priština je dobila prećutnu saglasnost Amerike

* U ponedeljak je onemogućen ulazak u pokrajinu pomoćniku direktora Kancelarije za KiM Borislavu Tajiću

Vašington je prethodno podržao još jedan skandalozan potez Prištine - da se zabrani glasanje na izborima građanima sa srpskim dokumentima, a sve sa ciljem da oslabe Srpsku listu i u parlament uguraju "svoje Srbe".

Na spisku nepoželjnih praktično se nalaze svi za koje Priština proceni da će na bilo koji način dati svoj doprinos u kampanji Srpske liste, pa je tako u ponedeljak onemogućen ulazak u pokrajinu pomoćniku direktora Kancelarije za KiM Borislavu Tajiću. Njemu je na administrativnom prelazu Brnjak rečeno da je "na listi osoba kojima je zabranjen ulaz". Na meti zabrane Prištine proteklih dana našli su se i drugi predstavnici Kancelarije za KiM - Damjan Jović, Dušan Kozarev i Petar Petković.

Kosovo

Dejan Briza

Kosovo, Foto: Dejan Briza

Jetljir Zuberaj, savetnik odlazećeg ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija, u nedelju se oglasio na svojoj fejsbuk-stranici i poručio da zvaničnicima Beograda "neće biti dozvoljeno da sprovode predizbornu kampanju i prete Srbima na Kosovu".

Iz Kancelarije za KiM, sa druge strane, ovu zabranu vide kao "paničan strah Prištine od srpskog političkog jedinstva", i optužuju Prištinu da je učinila Srbe sa KiM "žrtvama političkog nasilja, kršenja ljudskih prava i nedemokratskog postupanja".

Pročitajte još:

 

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručuje da smicalice Prištine neće sprečiti pobedu Srpske liste:

- O čemu mi pričamo, o ukidanju viza i stvaranju jedinstvenog prostora na Balkanu, a imamo situaciju da se nekom zabranjuje ulazak. Ne postoji deo teritorije u Evropi gde se nekome zabranjuje dolazak, osim na Kosovu. Gde još to ima, da se radi kao što to rade vlasti samoproglašene države Kosovo - upitao je Dačić.

I ministar odbrane Aleksandar Vulin pozvao je Srbe na KiM da na predstojećim izborima glasaju za SL, jer na taj način, kako kaže, glasaju za vezu sa Beogradom i Vladom Srbije.

Poglavar srpske crkve se očajan obratio našem narodu: "Situacija je tragična do apsurda!"

AUTOR: Alo.rs/ M. I. DATUM I VREME: 29.09.2019. 08:53 Veliki jubilej, sticanje autokefalnosti 1219, SPC će obeležiti od 6. do 9. oktobra u manastiru Žiča, sedištu prvog arhiepiskopa samostalne srpske crkve, Pećkoj patrijaršiji i u Beogradu. patrijarh Irinej, Foto: Alo!

- Šiptari na KiM pokušavaju da primene Komšićev model iz BiH, gde je predstavnik hrvatskog naroda izabran bošnjačkim glasovima. To hoće i na KiM da urade, da srpske poslanike izaberu malim brojem šiptarskih glasova - upozorio je on.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić ukazao je da pritisci dolaze sa raznih strana, ali da ne mogu da razbiju srpsko jedinstvo i da će se to videti na biralištima 6. oktobra:

- U četiri dana smo imali pritiske na sve strane, ne samo institucionalno nasilje, već i podmukle pritiske koji dolaze od onih koji su "privatni" Srbi albanskih partija i određenih ambasada u Prištini. Najpre je zabranjeno pravo glasa hiljadama Srba, posebno na severu KiM, pa je zabranjen spot Srpske liste...

Predstavnici Srpske liste poručili su da je zabrinjavajuće "ćutanje predstavnika međunarodne zajednice u Prištini, koji nemo posmatraju eskalaciju političkog nasilja nad srpskim narodom, nesvesni izgleda da ono veoma lako prerasta u fizičko nasilje". Iz SL su poručili i da ne postoji ta "zabrana i nasilje, ili novčana kazna" kojima Priština "može obeshrabriti Srbe na KiM i sprečiti ih da glasaju za Srpsku listu".

Bonus video

Funkcioner Saveza za Srbiju Branko Miljuš ulazi u zgradu Rektorata