PROJEKAT KOJI JE ALBANCE DOVEO DO LUDILA! Priština pljunula na Tiranu zbog sastanka u Novom Sadu, a iza svega se krije maslo Haradinaja!

Ideja o “mini Šengenu” na prostoru Zapadnog Balkana, koju zastupaju Aleksandar Vučić, Edi Rama i Zoran Zaev, izazvala je brojne oštre reakcije političkih krugova u regionu, posebno među albanskim političarima na Kosovu, što je u poslednja dva dana eskaliralo i pravim “malim ratom” na liniji zvanična Tirana-Priština.

Rama, Vučić, Zaev
Rama, Vučić, Zaev, Foto: Tanjug/Tanja Valić

Dok iz Prištine jedna za drugom stižu pritužbe da albanski premijer ne može da govori u ime Kosova i da je "mini Šengen" suprotan kosovskim interesima, Edi Rama je izjavom da prištinski političari svojim stavovima po ovom pitanju prave štetu albanskoj spoljnoj politici, dodatno dolio ulje na vatru.

Šeholi: Tači ljut jer nije pozvan u Novi Sad

Direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi izjavio je za Kosovo Onlajn da je simptomatično da „mini Šengen“ ima podršku SAD, ali ne i nekih kosovskih lidera. Šeholi smatra da bi Kosovo trebalo da sluša savete SAD i EU po ovom pitanju.

„Veoma je indikativno da po prvi put Stejt department govori o tome, da stoje iza toga i da žele da pomognu tome, a da Kosovo ne želi i koliko vidim ne teži da se mnogo uključi. Predsednik Hašim Tači, lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa i lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti se otvoreno protive“, kaže Šeholi.

On smatra da je Tači ljut jer nije pozvan na prvi sastanak koji je održan u Novom Sadu i da zato nije prihvatio ni poziv da učestvuje na skupu u Ohridu na kojem su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije Zoran Zaev i Edi Rama.

Šeholi podseća da vrlo brzo sledi još jedan susret ovih lidera u Albaniji i da ostaje da se vidi da li će Kosovo tada biti zastupljeno.

Hašim Tači
Hašim Tači, Foto: Tanjug

„Imaćemo treći susret vrlo brzo u Draču i videćemo da li će Kosovo u toj trećoj rundi razgovora biti prisutno. Smatram da treba da slušamo savete SAD i EU jer nije bezazleno ovo sa „mini Šengenom“. Mislim da je to neki test i EU i Stejt Departmenta kako stoje stvari na Zapadnom Balkanu“, ocenjuje Šeholi.

Prema njegovim rečima, realno je očekivati da Tači razmeni mišljenja sa Ramom o ovom pitanju i da se uključi i vidi šta će „mini Šengen“ doneti.

Ćulibrk: Priština pogoršava svoju poziciju

Beogradski ekonomski analitičar Milan Ćulibrk kaže za Kosovo Onlajn da nije uopšte čudno što je došlo do zatezanja odnosa na relaciji Priština–Tirana u vezi s “mini-Šengenom”, zato što dok Srbija pregovara sa Albanijom o smanjenju barijera, u isto vreme Priština još drži takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.

“Te dve stvari idu u potpuno suprotnim pravcima. U slučaju da dođe do uspostavljanja “mini Šengena” to jednostavno ne može da opstane paralelno sa taksama Prištine na srpsku robu”, objašnjava Ćulibrk.

On je istakao da suprotstavljanje ideji “mini Šengena”, Prištinu dovodi u još goru situaciju, jer će osim zategnutih odnosa sa Srbijom imati zategnute odnose sa svim zemljama iz okruženja.

“Danas smo svedoci da već godinu dana postoje barijere za robu iz Srbije i BiH na Kosovu, a ne postoje nikakvi zaštitni mehanizmi koji bi to sprečili i ne postoje kaznene mere koje bi to osujetile. Nažalost pravila se ne poštuju, a pogotovo međunarodni dokumenti, dok se zemlje ponašaju kako im najviše odgovara”, rekao je Ćulibrk, i podsetio da je izvoz Srbije na Kosovo zbog takse od 100 odsto praktično smanjen za više od 300 miliona evra i to je direktan gubitak za srpsku privredu.

Kurti podivljao na Ramu zbog Beograda, Albanci kopaju sopstveni grob!

AUTOR: Tanjug; D.K. DATUM I VREME: 13.11.2019. 16:47 Lider Pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, ponovo je danas kritikovao Albaniju i premijera Edi Ramu zbog učestvovanja na trojnom sastanku u Ohridu, posvećenom balkanskom "mini Šengenu" i poručio da je albanski premijer trebalo da sačeka formiranje nove prištinske vlade.

Ćulibrk je kazao da s druge strane štetu trpe i građani Kosova zato što roba stiže švercerskim kanalima, i zato što za tu robu sada plaćaju veće cene.

Pačarizi: Ne može Albanija u ime Kosova

Politički analitičar iz Prištine Rahman Pačarizi ocenjuje da je inicijativa o uspostavljanju “mini Šengena” dobra, ali smatra da nije dobro što je zaobišla Kosovo. On za Kosovo Onlajn napominje da “mini Šengen” neće biti uspešan dok se ne uspostavi normalizacija odnosa između Kosova i Srbije.

“To nije pripremljeno kako treba. Kosovo je protiv toga jer ga Srbija ne priznaje kao državu, a Albanija se ponaša kao predstavnik Kosova. Kosovo je nezavisna država i neće dozvoliti ni Albaniji da potpiše nešto u njeno ime”, rekao je Pačarizi.

BONUS VIDEO:

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi