Migranti
EPA
Migranti

EPA

Migranti, Foto: EPA

"Više od dva meseca mladić Sirijac je hospitalizovan u Prištini. Zadobio je povrede noge u trenutku kada je ušao na Kosovo. Njegova želja je da nastavi put ka zemljama Zapadne Evrope. 23-godišnji Ahmad Zekerija iz sirijskog grada Homsa napustio je svoju zemlju zbog rata", piše prištinski list Gazeta Express.

Kako list navodi "on je ilegalno ušao na teritoriju Kosova krajem februara. Povredio je noge nakon što je skočio s visine čim je ušao na KiM. Od tada je hospitalizovan na Ortopedskoj klinici u Prištini."

- Pobegao sam iz Sirije u potrazi za sigurnijim mestom, gde mogu da nađem posao i lagodan život. Nisam imao nameru da odem na neko određeno mesto, samo sam otišao da potražim mesto gde bih mogao da nađem posao i osećam se sigurno i da se moja porodica oseća bezbedno - rekao je Ahmad za prištinski "Gazeta Express"

Kako list piše, Ahmad je daleko od porodice, slavi Ramazan. Kaže da se medicinsko osoblje dobro brinulo o njemu. San mu je bio da studira, ali ne planira da se vraća kako bi nastavio studije u rodnom gradu.

- Trenutno ne razmišljam o povratku u Siriju, nisam siguran da li ću se tamo vratiti. U gradu u kojem sam odrastao nema rata, ali nema sigurnosti za mlade - rekao je on za "Gazetu Express".

Migranti

EPA

Migranti, Foto: EPA

Od početka ove godine na Kosovo i Metohiju je ušlo oko 670 migranata. Oni koriste Kosovo kao tranzitnu tačku na putu ka zapadnoevropskim zemljama.

Podsećanja radi, Homs i Hama su dugo bili epicentri pobuna protiv vlasti u Damasku, posebno protiv porodice Asad koja decenijama vlada zemljom, a koja pripada verskoj manjini, muslimanskoj sekti alevita ili nusajrita, bliskoj šiitskom islamu. 

Bašar al Asad

Printscreen/Youtube

Bašar al Asad, Foto: Printscreen/Youtube

Pobunu su uglavnom pokretali suniti kojih je u Siriji pre rata bilo oko 70 odsto. Hama, Dara, Homs bili su centri brojnih ustanaka decenijama unazad. Suniti su decenijama unazad pokušavali da uspostave "Muslimansko bratstvo" na vlast, ali su pobune ugušene u krvi.

Od 2011. godine pobuna se transformisala u 9 - godišnji građanski rat, koji još uvek traje i razara zemlju.

Verujemo u to da su namere mladog Sirijca iskrene, ali postoji i bojazan da je baš on neprijatelj vlasti u Damasku ili je bio u sukobu sa njom, pa iz tog razloga ne može nazad, iako je Bašar al Asad proglasio opštu amnestiju za sve političke neistomišljenike i ratne zločince.

 

 

Komentari (1)

gadafi

15.05.2020 13:43

Tvoj problem. Što dalje od moje:vere,kulture, države. Vrati se i bori za svoju porodicu, državu, veru.