Kosovo
Tanjug/Kancelarija Vlade Srbije
Kosovo, Kfor, Kosovska Mitrovica

Alo!

Kosovo, Kfor, Kosovska Mitrovica, Foto: Alo!

Podsetimo, prema Rezoluciji 1244, UN priznaju teritorijalni integritet i suverenitet Srbije nad Kosovom i Metohijom.

Komandant Bondstila je ovo indirektno i potvrdio:

Pročitajte još:

 

- Mi smo usresređeni na našu misiju, koja je uspostavljena rezolucijom 1244 Ujedninjenih nacija. Kao vojni komandant fokusiran sam na bezbedno okruženje i slobodno kretanje na Kosovu. Takođe, svestan sam postojanja političke retorike jer i političari imaju odgovornost da nastave dijalog, na kraju je njihova odgovornost da grade budućnost Kosova i Balkana uopšte.

Spekulacije i političke izjave vezane za sever Kosova ni na koji način ne utiču na rad KFOR-a i Multinacionalne brigade Istok, tvrdi pukovnik Mekareg.

On je dodao i da je bezbednosna situacija u južnoj srpskoj pokrajini bolja nego što je očekivao.

- Mislim da je (situacija) odlična, veoma je mirno. Kada sam došao u novembru prošle godine i kada se sada osvrnem na taj period ,verujem da je situacija bolja nego što sam se nadao. Radimo sve u skladu sa našom misijom-patroliranje, vežbe, kako bismo bili spremni za sve. Imamo odličan multinacionalni tim, Poljski i Turski bataljon i dosadašnja misija je odlična - rekao je Mekareg u izjavi za RTK2 na srpskom jeziku.

Preporučujemo i ovo:

 

Kako prenosi Tanjug, pukovnik je zadovoljan saradnjom sa lokalnim i centralnim institucijama, ali i sa Oružanim snagama Srbije.

 

- Blisko sarađujemo sa kosovskim institucijama, sa Kosovskom policijom, Kosovskim bezbednosnim snagama, neizmerno smo zahvalni svim institucijama na odličnom partnerstvu. Nastavili smo saradnju i partnerstvo sa Srpskim oružanim snagama. Sprovodimo zajedničke patrole, skoro 20 svakog meseca, zajedno sa srpskom vojskom postižemo neverovatne stvari, moram ponoviti da imamo odličnu saradnju sa svima - rekao je Mekareg.