Džo Bajden
AP Photo/Evan Vuči
Džo Bajden

AP Photo/Evan Vuči

Džo Bajden, Foto: AP Photo/Evan Vuči

Blinken, inače čovek od najvećeg Bajdenovog poverenja, rekao je tokom svedočenja pred senatskim odborom za spoljnopolitičke poslove, koji treba da potvrdi njegovo imenovanje, da se Bajden posvećeno bavio odnosom Beograda i Prištine i još nekim pitanjima.

- Kao što znate, izabrani predsednik je proveo dosta vremena u tim zemljama u prošlosti i mislim da deli uverenja da postoje stvari koje možemo učiniti da pomognemo Kosovu da napreduje, a takođe i Srbiji da napreduje - rekao je Blinken, između ostalog, odgovarajući na pitanje u vezi sa potezima Trampove administracije koje smatra uspešnim.

TRI TEKOVINE

On je među Trampove uspehe svrstao i to što je dobro postupio zauzimajući čvršći stav prema Kini i što je uticao na četiri arapske zemlje da priznaju Izrael.

Politički analitičar Dragomir Anđelković potvrđuje da će Bajden pokušati na što bolji način da iskoristi sve domete Vašingtonskog sporazuma.

Donald Tramp

Printscreen

Donald Tramp, Foto: Printscreen

On tvrdi da je ovo očekivana reakcija i da Albanci ne treba da se zanose da će se politika puno promeniti i da će Bajden odustati potpuno od Trampove politike i vratiti se na onaj stari antisrpski kurs pre Trampa.

- Bajden će možda malo više simpatija pokazivati prema Albancima, ali daleko od toga da neće poštovati tekovine Trampa i njegove administracije kada se radi o Balkanu - uveren je Anđelković.

Beograd sve poštuje

Za razliku od Prištine, vlasti u Beogradu ni jednog jedinog trenutka nisu dovodile u pitanje poštovanje Vašingtonskog sporazuma. To je u više navrata proteklih dana iznosio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

VAŽI MORATORIJUM

Nemanja Starović iz Centra za društvenu stabilnost navodi da se iz Blinkenovog obraćanja može zaključiti da će se nova administratura zalagati za dalju normalizaciju odnosa i da će biti potpuno posvećeni Vašingtonskom sporazumu.

- Time padaju u vodu sve izjave albanskih lidera o tome da ih Vašingtonski sporazum više ne obavezuje jer će se teško bilo ko od njih odlučiti da kontrira novoj američkoj administraciji, u vezi s kojom gaje visoka očekivanja. Pošto sporazum zaključen u Beloj kući ima podršku nove američke administracije, ostaje na snazi i jednogodišnji moratorijum na pokušaje Prištine da stekne članstvo u međunarodnim organizacijama - kaže Starović, ali i dodaje:

- Ne bi trebalo, međutim, potcenjivati široku kampanju Prištine i njima naklonjenih američkih jastrebova koja je otpočela neposredno nakon novembarskih izbora s ciljem da se politika Vašingtona na Balkanu vrati na podešavanja iz devedesetih godina prošlog veka.