Očevici uplašeni za svoj život: Vaša zaštita ne vredi van ovih zidova
alo.rs
UČK
UČK, Foto: Shutterstock/Attila JANDI

Prema prištinskim medijima, on se nalazio na listi svedoka tužilaštva Specijalog suda u Hagu, gde su za ratne zločine podignute optužnice protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija, Agima Krasnićija, Saljiha Mustafe, ali i Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, upravo zbog odavanja imena potencijalnih očevidaca.

Tužilaštvo se oštro u prethodnom periodu protivilo eventualnom puštanju optuženih na slobodu, a kao jedan od glavnih razloga navodili su nesumnjivu mogućnost da utiču na svedoke. Oni su pre dva dana rekli i da imaju 71 zaštićenog svedoka u procesu protiv Tačija i "ekipe".

Prema informacijama naših službi, Suljević je navodno bio upravnik logora u mestu Matičane kod Prištine, gde je bilo zarobljeno oko 300 Srba. To je ujedno bio i najveći improvizovani zatvor na KiM. Zbog zločina Suljevića, naša zemlja je poslala podatke u Interpol, radi raspisivanja poternice.

- Prema ranijim iskustvima, tvrdimo da će svedoci koji bi bilo šta mogli da kažu o stradanjima Srba i zločinima OVK biti likvidirani. Što se tiče Suljevića, njegova zona delovanja je bila oko Prištine i tu su bili logori Matičane, Sunčani Breg i Vranjavac za koje je bio zadužen - rečeno je u Udruženju kidnapovanih u ubijenih Srba.

Hašim Tači

EPA/JERRY LAMPEN

Hašim Tači, Foto: EPA/JERRY LAMPEN

Najviše svedoka svojevremeno je stradalo kada je počela priča oko suđenja grupi iz zone "Dukađini" (jedan od glavnih bio Daut Haradinaj, brat Ramuša), ali i protiv Ramuša Haradinaja i Fatmira Ljimaja, pred Tribunalom u Hagu, gde su, na kraju, obojica oslobođena. Pominje se čak i broj od 40 ubijenih.

Početkom 2003. godine u blizini kombinata "Druri" u Peći ubijen je krunski svedok protiv Haradinaja - Tahir Zemaj, njegov zamenik i pripadnik FARK. U pucnjavi su ubijeni i Zemajevi sin i brat. Ubijene svedoke je svojevremeno nabrajao i tužilac Vladimir Vukčević. To su Ismet Musaj, Sadik i Veselj Murići, Bekim Mustafa i Avni Eljazaj, Tahir Zemaj, njegov sin Enis i brat Hasan, Iljir Seljimaj i supruga njegovog brata Ferida, Sabahete Toljaj, pripadnica KPS i Isuf Hakljaj, Sadik Musaj, Sinan, Dželjadin Musaj...

Iz straha odbijaju da govore

Ostala je upamćena rečenica jednog svedoka na suđenju Haradinaju koji je sudiji Alfonsu Oriju rekao: "Vaša zaštita ne vredi van ovih zidova".

U ovom procesu nije priznato ni detaljno svedočenje žene koju je silovao Haradinajev saradnik, jer je drugi svedok tvrdio da on tada nije bio tu, nego nekoliko kilometara dalje". Čak je u presudi napisano da je suđenje održano u čudnoj atmosferi i da su svedoci odbijali da svedoče. Mnogi od njih su, kako piše, naveli strah kao razlog. Veće je s tim u vezi istaklo da se suđenje odvijalo u atmosferi u kojoj se svedoci nisu osećali bezbedno i da je na tzv. Kosovu postojala nestabilna bezbednosna situacija koja je bila naročito nepovoljna po svedoke.

Vučić: Neka pitaju Amerikance

Pitanje ubistva svedoka albanskih zločina pred Specijalnim tužilaštvom u Hagu nije pitanje za Srbiju, već za Evropljane i Amerikance, tvorce tzv. nezavisnosti Kosova, konstatovao je u subotu predsednik Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić

TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Aleksandar Vučić, Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Odgovarajući na pitanje u vezi sa ubistvom bivšeg kosovskog policajca, Vučić je rekao da to nije prvi takav slučaj, podsetivši da je najčudnija bila smrt svedoka u procesu protiv Ramuša Haradinaja, u saobraćajnoj nesreći u Podgorici pre nekoliko godina.

- Nažalost, mnogi će zbog toga da izgube živote, ali mi tu ne možemo ništa da promenimo - rekao je Vučić.